ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΑΜΗΣ 02.10.2020
Αρχικά ευχαριστούμε τη συμβολή των εθελοντικών ομάδων και της πυροσβεστικής για τη μέχρι σήμερα μεγάλη συνδρομή τους, που εξακολουθούν να εργάζονται πυρετωδώς. Επιπλέον, εκφράζω για άλλη μία φορά την αμέριστη συμπαράστασή μου στους συνδημότες μας, των οποίων οι περιουσίες υπέστησαν καταστροφές και εύχομαι τα αρμόδια όργανα να πράξουν τάχιστα τις απαιτούμενες ενέργειες.
Για να μη διυλίζουμε τον κώνωπα τα αίτια είναι περιληπτικά πρώτον και κύριο οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στις μερικώς ορεινές λεκάνες και στα ρέματα απορροής, η αποψίλωση για τη δημιουργία πάρκων ανεμογεννητριών στην Πύλαρο, οι εκχερσώσεις με πυρκαγιές, η υπερβόσκηση, οι υλοτομίες για καυσόξυλα. Αυτή είναι η κατάσταση και όσο υπάρχει πολιτικός φόβος αντιμετώπισης, τόσο θα έχουμε όλο και περισσότερα προβλήματα κάθε φορά που θα έρχεται μια καταιγίδα ή ένας κυκλώνας. Μάλιστα, οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, καθώς λόγω αλλαγής του μεσογειακού κλίματος, οι κυκλώνες και οι τυφώνες που θα επισκέπτονται τη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου με το πέρασμα του καιρού θα αυξάνονται με μαθηματική βεβαιότητα.
Επομένως, τα αντιπλημμυρικά έργα έπρεπε να έχουν γίνει χτες, για να καταχραστώ κι εγώ την ελληνική γλώσσα. Έχοντας υπόψη τη μέση ένταση της βροχόπτωσης, το υψόμετρο, την κλίση του εδαφικού ανάγλυφου, τις χρήσεις γης, την εδαφική βιωσιμότητα, την ικανότητα του εδάφους να απορροφά νερό και τη μορφολογία του υδρογραφικού δικτύου πρέπει να σχεδιαστεί μία σειρά μελετών από αντιπλημμυρικά έργα άμεσα, για να μην υπάρξουν στον τόπο μας θύματα και καταστροφές περιουσιών. Και αν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι οι περιουσίες ξαναγίνονται, δε συμβαίνει το ίδιο με τις ζωές. Κατά τα λοιπά, σας παραπέμπω στον συμπατριώτη μας διδάκτορα Γεωλογίας, κ. Πέτρο Πετρούνια, του οποίου άρθρο έχει δημοσιευθεί στον τύπο και ο οποίος προειδοποιεί για αύξηση της έντασης των καιρικών φαινομένων με χαρακτηριστικά πιο δυνατά από αυτά του Ιανού. Το διανοείστε;
Τα δίκτυα σε κομμάτια ακόμα ολόκληρα του νησιού παραμένουν χωρίς ηλεκτροδότηση τόσες μέρες μετά τον Ιανό! Δεν υπάρχει ύδρευση, διότι τα εργοστάσια αφαλάτωσης λειτουργούν με ηλεκτρισμό. Τραγικές υγειονομικές συνθήκες! Αυτό που βιώνουμε είναι η απόγνωση για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ύστερα από ένα πιο δύσκολο καλοκαίρι, ίσως το πιο δύσκολο εδώ και δεκαετίες, στο νησί και στον δικό μας τόπο.
Η πρόληψη πρέπει να λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη έκταση. Σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν δορυφορικά τηλέφωνα, ώστε να επικοινωνεί ο δήμος με τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης (υπουργείο) σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος και εν γένει έκτακτης ανάγκης.
Κατασταλτικά σίγουρα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πακέτο χρηματοοικονομικής ενίσχυσης στους πληγέντες και να υπάρχει για κάθε περίπτωση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Εξάλλου, η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία και η μελισσοκομία καταστράφηκαν. Ποιος θα αποκαταστήσει τις οικονομικές απώλειες στους ανθρώπους που ζουν από τη γη και τα ζώα; Περί τα 1500 ζώα έχουν δηλωθεί ότι πνίγηκαν ή χάθηκαν και 230 είναι οι δηλωμένες ζημιές σε φυτικές παραγωγές και όλα αυτά γιατί «επιτρέψαμε» στα ορμητικά νερά να φτάσουν στις πόρτες μας.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή και στο βάρος ευθύνης των ανεμογεννητριών, καθώς και ο ίδιος ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, κ. Νίκος Ανδρεάτος, έθιξε το θέμα των ανεμογεννητριών στην Αγία Ευφημία χωρίς να χαρίζει κάστανα σε κανένα. Να υπενθυμίσω, δε, ότι το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας στις 15.11.2019 αρνήθηκε να υπερψηφίσει την πρόταση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ για αποστολή επιστολής προς την ανώνυμη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας για ανάληψη ευθυνών. Η πρόταση αυτή περιείχε κάλεσμα προς την εταιρεία για συζήτηση με το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να εξευρεθεί άμεση λύση σχετικά με την επείγουσα κατάσταση στην Πύλαρο και να μην έχουμε στο μέλλον επανάληψη του ιδίου «έργου». Δυστυχώς το μέλλον έγινε παρόν και πλέον παρελθόν και θα γίνεται συνεχώς και δυστυχώς πάλι μέλλον, αν δεν δοθεί λύση τώρα.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, εξάλλου, είχε αποστείλει και την από 31.01.2020 επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τραυλό, όπου αιτήθηκε τις περαιτέρω ενέργειες από τα πορίσματα της με αρ. πρωτ. 20938/4980/2017 Τεχνικής Έκθεσης Ελέγχου του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας και Περιβάλλοντος σχετικά με τις ανεμογεννήτριες στην Πύλαρο. Εντούτοις ουδεμία απάντησε λάβαμε…
Η αίσθηση παντοκρατορίας του ανθρώπου και η δήθεν επικράτησή του πάνω στη φύση εκμηδενίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά. Η εκδίκηση της φύσης, δυστυχώς, θα επανέλθει, αν δεν θεραπεύσουμε τα λάθη που εμείς οι ίδιοι έχουμε προξενήσει. Χρειάζεται πρόληψη και συνεργασία. Το κράτος και η Περιφέρεια πρέπει να ανταποκριθούν άμεσα. Δυστυχώς, ο δήμος είναι υποστελεχώμενος, ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι αντίστοιχες μελέτες με τους ελάχιστους εργαζόμενους να δίνουν μάχη με τον χρόνο, όμως κακά τα ψέματα αν συνεχίσουμε σε αυτό το μοτίβο, θα χρειαστούν χρόνια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση, αν δεν υπάρξουν νέα ευέλικτα σχήματα της διοίκησης. Πρέπει να ληφθούν μέτρα και πρέπει να ληφθούν τώρα! Με τις περιουσίες και κυρίως τις ζωές των συμπολιτών μας δεν πρέπει να παίζει κανείς!
Κύριε δήμαρχε, αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλίες με την Κεντρική εξουσία στην Αθήνα για αποτελεσματικότερη και μεγαλύτερη οικονομική ενίσχυση του Δήμου μας. Μη φοβάστε να κάνετε βήματα προόδου για τον τόπο, που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο των συνδημοτών μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλη μία τέτοια καταστροφή. Αν υπάρχει πολιτική βούληση, ας τη δούμε και στην πράξη.
Παντελής Σ. Αμούργης,
Δημ. Σύμβουλος δήμου Σάμης Κεφαλονιάς,
Επί κεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ