Ένα εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA, που θα χορηγείται σε ασθενείς με συγκεκριμένα είδη επιθετικών καρκίνων, θα μπορούσε να αξιοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς για να σκοτώσει μόνο του τον καρκίνο, και με αυτόν τον τρόπο να εγκαινιάσει μια νέα εποχή στη θεραπεία του καρκίνου.
Τα εμβόλια με αγγελιοφόρο RNA (ριβονουκλεϊκό οξύ) ήταν αυτό που οδήγησαν την κούρσα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, καθώς η Pfizer και η Moderna προσάρμοσαν την τεχνολογία για να δημιουργήσουν μια θεραπεία έκτακτης ανάγκης για την εκπαίδευση του οργανισμού να καταπολεμήσει την πρωτεΐνη ακίδα του ιού.
Αυτό που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα γνωρίζουν, ωστόσο, είναι ότι τα εμβόλια mRNA βρίσκονταν αρχικά σε ανάπτυξη για επιθετικούς τύπους καρκίνου.
Η Molly Cassidy, μια μητέρα που μελετά για τις εξετάσεις του δικηγορικού συλλόγου της Αριζόνα, είναι η ζωντανή απόδειξη ότι, αν και η προσέγγιση δεν είναι πανάκεια, μπορεί να απομακρύνει μερικούς από τους πιο τρομερούς και γρήγορους καρκίνους που γνωρίζουμε.
Αφού διαγνώστηκε με καρκίνο στο κεφάλι και τον λαιμό, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία. Ωστόσο, μόλις δέκα ημέρες μετά το τέλος της χημειοθεραπείας διαπίστωσε ένα εξόγκωμα στην κλείδα της από την ταχεία επιστροφή του καρκίνου. Αργότερα οι εξετάσεις διαπίστωσαν ότι είχε εξαπλωθεί από το αυτί της μέχρι τους πνεύμονές της και της είπαν να τακτοποιήσει τις υποθέσεις της.
Η Cassidy ενημερώθηκε ότι μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κλινική δοκιμή στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, όπου δοκιμάζεται ένα εμβόλιο mRNA εξατομικευμένο στις μεταλλάξεις του καρκίνου του ξενιστή. Μέχρι τις 27 εβδομάδες, η Cassidy είχε λάβει εννέα δόσεις εμβολίου σε συνδυασμό με ένα ανοσοθεραπευτικό φάρμακο και οι αξονικές τομογραφίες της ήταν σαφείς: ο καρκίνος είχε εγκαταλείψει το σώμα της.
Η προσέγγιση της εξατομικευμένης ιατρικής στην ασθένεια αποτελεί πρόκληση, ωστόσο θα μπορούσε να ειπωθεί ότι η άνοδος του καρκίνου και τόσων άλλων ασθενειών σε όλη τη Δύση είναι αποτέλεσμα της υιοθέτησης από τον ευρύτερο δυτικό τομέα υγείας μιας προσέγγισης που ταιριάζει σε όλα (ή ένα χάπι ταιριάζει σε όλα), από τον καρκίνο μέχρι τη διατροφή και την ψυχική υγεία.
Η ιατρική ακριβείας ή εξατομικευμένη ιατρική γίνεται λίγο πιο συνηθισμένη τώρα, με πολλές κλινικές λειτουργικής ιατρικής να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στους γενετικούς φαινότυπους και άλλους βιοδείκτες πριν από τη σύνταξη ενός σχεδίου θεραπείας. Αυτή η προσέγγιση άνοιξε πρόσφατα τεράστιο δρόμο στον τομέα της νόσου Αλτσχάιμερ, και το USDA χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη με βάση δημογραφικά στοιχεία και άλλες πληροφορίες για να συντάξει πιο ακριβείς διατροφικές οδηγίες.
Τα εξατομικευμένα εμβόλια mRNA αποτελούν μια συναρπαστική μορφή εξατομικευμένης ιατρικής για τη θεραπεία του καρκίνου και περιλαμβάνουν τη λήψη δείγματος ιστού από τον όγκο του ασθενούς και την ανάλυσή του για μεταλλάξεις. Αυτό όχι μόνο συντονίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στα καρκινικά κύτταρα, αλλά τα διαφοροποιεί από τα υγιή, μη καρκινικά κύτταρα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι το αγγελιοφόρο RNA δημιουργεί πρωτεΐνες που αποβάλλονται από το εξωτερικό του όγκου και φέρνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως τα κύτταρα Τ, σε εγρήγορση για το πώς να τον καταπολεμήσουν.
«Ένα από τα πράγματα που κάνει ο καρκίνος είναι ότι μπορεί να ενεργοποιήσει σήματα για να πει στο ανοσοποιητικό σύστημα να ηρεμήσει ώστε να μην ανιχνευθεί ο καρκίνος», εξηγεί στο National Geographic ο Ντάνιελ Άντερσον, επιστήμονας βιοτεχνολογίας στο ΜΙΤ. «Ο στόχος ενός εμβολίου mRNA είναι να ειδοποιήσει και να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να κυνηγήσει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των καρκινικών κυττάρων και να τους επιτεθεί», σημειώνει.
Επί του παρόντος, διεξάγονται κλινικές δοκιμές πρώτης φάσης για το μεταστατικό μελάνωμα, τον καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του παγκρέατος και των ωοθηκών και τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα, ακόμη και σε αυτές τις πρώτες ημέρες των εμβολίων mRNA για τον καρκίνο, είναι ότι θα προσφέρουν μια ευκαιρία επιβίωσης για προχωρημένους και ανίατους καρκίνους, όχι μόνο επειδή έχουν τη δυνατότητα να είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά και επειδή οι ασθενείς, όπως στην περίπτωση της Cassidy, δεν θα έχουν άλλες επιλογές.
Είναι πιθανό τα εξατομικευμένα εμβόλια mRNA να συνδυαστούν στην πράξη με θεραπεία ανοσολογικών σημείων ελέγχου -μια πρωτοποριακή κατηγορία θεραπείας που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 2018. Παρόμοια με τη θεραπεία με βλαστοκύτταρα, τα Τ-κύτταρα ενός ασθενούς αφαιρούνται πριν πολλαπλασιαστούν σε ένα εργαστήριο, εκπαιδεύονται στο καρκινικό κύτταρο-στόχο και στη συνέχεια επανεισάγονται για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Ορισμένες μελέτες σε ζώα είχαν επιτυχία με αυτόν τον τρόπο, με μια ομάδα αρουραίων να καταπολεμά τον τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού και μια άλλη ομάδα να παρουσιάζει μεγάλη επιτυχία κατά του καρκίνου των λεμφαδένων.
Το National Geographic ολοκλήρωσε το αφιέρωμά του για τα εμβόλια mRNA με την πρόταση ότι με βάση την αρχική επιτυχία, η έγκριση από τον FDA θα μπορούσε να δοθεί σε περίπου πέντε χρόνια.
Πηγή: ethnos.gr