Η Λακήθρα πήρε το όνομά της από τον χώρο αυτό. Ευρίσκεται νότια από το Αργοστόλι, ακριβώς στη ράχη της χερσονήσου της Λάσσης πάνω από το αεροδρόμιο.
Το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων ήταν ανέκαθεν μεγάλο εκτός από την παρουσία μεγάλων Θολωτών τάφων με 10 θέσεις, τη στιγμή που αντίστοιχοι τάφοι στην Παλική και στην Πελλάνα έχουν 4 έως 6 θέσεις και για έναν άλλο λόγο:
Πάνω ακριβώς από τους κατεστραμμένους θόλους των ομαδικών οικογενειακών τάφων, υπάρχει σειρά λακκοειδών τάφων σαν πηγάδια.
Πιστεύουμε ότι είναι μεταγενέστεροι, ας πούμε της Ύστερης Μυκηναϊκής περιόδου. Τοποθετούσαν εκεί τους νεκρούς κουλουριαστούς και μάλλον κατά τη διάνοιξή τους, οι κατασκευαστές και, μην έχοντας ανάμνηση του πόσο μεγάλοι ήταν οι παλαιότεροι οικογενειακοί, εκεί δίπλα, συνέβαλλαν στην υπονόμευση των θόλων. οι οποίοι κατέπεσαν μετά. εξ αιτίας κάποιας σεισμικής αφορμής.
Δεν έχω εικόνα αυτή τη στιγμή, αλλά θυμάμαι, όταν κάποτε επισκέφθηκα το Μουσείο στο Αργοστόλι είδα σε εκθέματα πολλές ταμπελίτσες με τη λέξη “Λακήθρα”
Η θεωρία του Νίκου Λιβαδά, ερμηνεύει όλα τούτα, γιατί τοποθετούνται στην ευρύτερη επικράτεια του Ομηρικού Δουλιχίου της χερσονήσου της Λάσσης, η οποία επικράτεια του Δουλιχίου, στη δική μου θεωρία επεκτείνεται ΚΑΙ σε όλη τη Νότια Κεφαλλονιά, μέχρι Πρόννους, ενώ το Μητροπολιτικό Δουλίχιο έχει έδρα στις Εχινάδες επεκτεινόμενο παράλληλα σε όλα τα Ακαρνανικά παράλια και τη Λευκάδα.
Ο μεγαλύτερος θολωτός τάφος, από άποψη πόσοι χωράνε εντός, που έχω δει μέχρι τώρα.
Το δάπεδο της πύλης εισόδου διακρίνεται δεξιά.
Το δάπεδο της πύλης εισόδου διακρίνεται δεξιά.
Η θέση του Βασιλικού νεκροταφείου της Λακήθρας σε σχέση με το αεροδρόμιο στο βάθος.
Λίγο πιο βόρεια και από την άλλη πλευρά της λοφοσειράς της Λάσσης έχουμε αυτή την εικόνα, που μαζί με τις δυο επόμενες, παρουσιάζουν το εύρος της πεδιάδας-σιτοβολώνα που χαρακτήρισε τελικά το Δουλίχιο σιτοφόρο κατά τις περιγραφές της Οδύσσειας (βλ. Οδός Σιτεμπόρων σήμερα στο Αργοστόλι).
Η εικόνα των κατοίκων των Κομποθεκράτων για την περιοχή της πεδιάδας της Κρανιάς και του Κάστρου του Άη Γιώργη
Δεξιά στην κορυφή της λοφοσειράς η Λακήρθα και στο βάθος ο Αίνος.
Πως φαίνεται ο Αίνος από το Μυκηναϊκό Βασιλικό νεκροταφείο της Λακήθρας
Πως φαίνεται η νήσος του Διός και η Ζάκυνθος στο βάθος από το Μυκηναϊκό Βασιλικό νεκροταφείο της Λακήθρας.
Έκανα λάθος πιο πριν. Αυτός εδώ έχει δώδεκα θέσεις ταφής!
Πόσο υπερηφάνεια θα πρέπει να νιώθουν οι Κεφαλλονίτες που στα χώματά τους έχουν τέτοια μνημεία, άγνωστα σε λοιπές βραχονησίδες….
Μεικτό νεκροταφείο: Και θολωτοί τάφοι και αρκετοί λακκοειδείς ανάμεσά τους.
Σε αυτόν εδώ τα μπάζα από την κατάρρευση της οροφής είναι ακόμα στη θέση τους.
Από το fb του Νικόλαος Καμπάνης