Ποιος από εμάς θα είχε τη δυνατότητα να το κάνει και δεν θα το έκανε;
Κάθε φορά που κάποιος κάνει το ερώτημα «Εσύ αν είχες την ευκαιρία, δεν θα το έκανες;», οι πιθανότητες λένε ότι έχει αρκετά χαλαρή ή και καθόλου ηθική και είναι διατεθειμένος να κάνει οτιδήποτε θα του αποφέρει προσωπικό και μόνο όφελος.
Αυτή τη φορά το ερώτημα τίθεται από εμάς, αλλά τέθηκε κι από αρκετούς στα social media και δεν είναι δείγμα χαλαρής ηθικής.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν κάποιοι Έλληνες, ευρέως γνωστοί ή και λιγότερο γνωστοί με οικονομική όμως επιφάνεια, οι οποίοι επέλεξαν να πετάξουν για το Ντουμπάι τις μέρες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ στο Ντουμπάι συγκεκριμένα αν έχεις αρνητικό τεστ, μπορείς να κυκλοφορείς άνετα και έχουν ανοιχτά και τα μαγαζιά.
Σύμφωνα με όσα έχουν μεταδώσει ιστοσελίδες και εφημερίδες, η κυβέρνηση παρουσιάστηκε ενοχλημένη από την έντονη παρουσία Ελλήνων celebrities στο Ντουμπάι και κρίθηκε ως και προκλητική η ανάρτηση φωτογραφιών και βίντεο από τη ζωή τους, ενώ την ίδια στιγμή όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες είμαστε κλεισμένοι και περιορισμένοι.
Υποστηρίζει δηλαδή η κυβέρνηση συμφωνα με τις πηγές που σίγουρα δεν μεταφέρουν από το κεφάλι τους το κλίμα, ότι είναι καλύτερο να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, παρά να φροντίσουμε εμείς τη δική μας κατσίκα.
Και δεν είναι παράλογο να υιοθετήσουν την ίδια σκοπιά και πάρα πολλοί πολίτες. Ότι δηλαδή πρέπει να ντρέπονται όσοι βρέθηκαν στο Ντουμπάι για να ξεφύγουν μετά από 2 μήνες lockdown και τολμούν να κάνουν αναρτήσεις στα social media.
Ας αποδεχτούμε για την οικονομία της κουβέντας ότι όντως είναι προκλητικοί και δεν έκαναν κάτι σωστό. Να τεθεί λοιπόν το ερώτημα: παραβίασαν κάποιον νόμο; Όχι. Τους επιτρέπει κάποιος να κάνουν το τεστ, να κλείσουν αεροπορικά, να πάνε στο αεροδρόμιο και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Όπως τους επιτρέπει ο ίδιος κάποιος να επιστρέψουν, να κάνουν ξανά τεστ, να τεθούν σε μια καραντίνα για κάποιες ημέρες και αν δεν έχουν τίποτα, να επανέλθουν στη ζωή τους.
Άρα για ποιον λόγο φταίνε και θα έπρεπε να ντρέπονται; Για ποιο λόγο αποκαλούνται προκλητικοί; Βρισκόμαστε τόσους μήνες σε πολλούς περιορισμούς, υφιστάμεθα κάποια πράγματα που δεν είναι ό,τι πιο εύκολο να τα δεχτείς όταν παρατηρείς τόσες αστοχίες από τον κρατικό μηχανισμό και τόσα ήξεις αφήξεις.
Έχει κάποιος τη δυνατότητα να ξεφύγει για λίγες ημέρες και να το απολαύσει. Γιατί να μην το κάνει; Γιατί να μη μοιραστεί αυτή την απόλαυση με όποιον θέλει στα social media; Ποιος από εμάς δεν θα το έκανε; Ας βάλουμε στην άκρη την ιδιότητα του celebrity κι ας τους δούμε ως ανθρώπους που η δουλειά τους τους επιτρέπει να έχουν ένα συγκεκριμένο εισόδημα που να αντέχει ένα ταξίδι στο εξωτερικό με τους συνακόλουθους περιορισμούς. Αν ήταν παντελώς άγνωστοι θα τους κατηγορούσαμε για κάτι; Απίθανο.
Να το δούμε και από μια άλλη οπτική; Για να πάνε στο Ντουμπάι πέρασαν από αυστηρά τεστ. Γνωρίζουμε όλοι πως το Ντουμπάι δεν είναι ένα μέρος που έχει ανεξέλεγκτα μπες-βγες. Γύρω του υπάρχει έρημος. Όσοι πάνε λοιπόν εκεί, κι αφού έχουν κάνει και τεστ, θα συναναστραφούν ανθρώπους που δεν φέρουν τον ιό.
Την ίδια στιγμή, στην ελληνική επικράτεια υπήρχε η δυνατότητα συνάθροισης ως 9 άτομα στις γιορτές. Κανένα απ΄αυτά τα 9 άτομα δεν έχει κάνει τεστ πιθανότατα. Και δεν ήταν όλες οι συναθροίσεις 9 ατόμων ανάμεσα σε οικογένειες. Δεν ήταν δηλαδή η σύσταση σε όλες παππούς-γιαγιά-παιδιά με συντρόφους/συζύγους-εγγόνια.
Πολλοί φίλοι γιόρτασαν μαζί Χριστούγεννα και την αλλαγή του χρόνου. Πολλά φιλικά ζευγάρια πέρασαν στο ίδιο σπίτι. Αν κάποιοι λοιπόν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, τότε σίγουρα δεν είναι αυτοί που πήγαν στο Ντουμπάι.
Μέσα σε όλα, έχεις και τον άκρατο λαϊκισμό όσων εντοπίζουν ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διαχείριση του θέματος κι ότι τα δελτία ειδήσεων που κατηγορούν τον απλό πολίτη και μιλάνε για ατομική ευθύνη, δεν συμπεριφέρθηκαν το ίδιο στους διάσημους στο Ντουμπάι.
Ναι, συνέβη. Το πρόβλημα σε αυτή την εξίσωση βρίσκετε ότι είναι οι διάσημοι ή μήπως η διαχείριση των δελτίων και των μέσων συνολικά;
Για να επανέλθω, κλείνοντας, στο βασικό ερώτημα. Δεν ξέρει κανείς μας πώς θα έπραττε αν είχε τα χρήματα να το κάνει. Κάποιος μπορεί προς τιμήν του να έλεγε «Όχι, έχω φίλους και γνωστούς που θα είναι περιορισμένοι εδώ, δεν θα τους αφήσω». Αυτό δεν λέει κάτι κακό για όσους πήγαν στο Ντουμπάι, αλλά κάτι θετικό γι΄αυτόν που δεν θα πήγαινε.
Το πρόβλημα δεν είναι γιατί πήγαν αυτοί στο Ντουμπάι. Το πρόβλημα είναι η διαρκής μετάθεση της πολιτικής κυρίως, μα και της ατομικής ευθύνης. Δεν συνιστά για εμάς καμία πρόκληση να βλέπουμε στα social media έναν άνθρωπο να απολαμβάνει το ποτό του σε μπαρ σε κάποια χώρα.
Πρόκληση είναι να προετοιμάζουμε τη ζωή μας με χρονικό ορίζοντα κάποιων ημερών ή και εβδομάδας και μια ωραία πρωΐα να μας λέει κάποιος «Ήσασταν απαράδεκτοι, θα τα κλείσουμε αύριο κιόλας όλα για μερικές ημέρες και όποιος προγραμματισμός υπήρξε από μεριά σας, δε μας πολυενδιαφέρει». Πρόκληση είναι να αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα σε αυτή τη μομφή, υπάρχει και ψήγμα αλήθειας.
Ψήγμα όμως. Όχι απόλυτη αλήθεια…
Πηγή: menshouse.gr