Αργοστόλι: Νέα γέφυρα προτείνει ο Παναγής Μεταξατος

Νέα Γέφυρα προτείνει στη Νέα Δημοτική Αρχή και ο επιχειρηματίας – αρθρογράφος του «Η» Παναγής Μεταξάτος, «από τα Ταμπάκικα στη Βύρωνος ή στο Λιμεναρχείο», η οποία -όπως τονίζει- «θα ολοκλήρωνε την κυκλοφοριακή σύνδεση και θα έλυνε και τη συμφόρηση στο Μύλο του Πετρία».

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Μεταξάτου, με τίτλο «Προς την Νέα Δημοτική Αρχή ΣΚΕΨΕΙΣ…», έχει ως ακολούθως:

Οι σκέψεις που ακολουθούν δεν έχουν κανένα στοιχείο κριτικής, απλά καταγράφουν μια σειρά πραγμάτων που με την ευκαιρία της ανάληψης της εξουσίας από τις νέες αρχές του τόπου, πιστεύω πως θα βοηθούσε να τις έχουν κατά νου.

Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο στο σύνολό του, αποτελείται από παλιές «καραβάνες» (όπως θάλεγε και ο Ρασινταλής) που έχουν αποδείξει την αξία τους στην πράξη.

Με βάση τη δική μου ιεράρχηση θα ξεκινήσω από την βασική τουριστική περιοχή του νησιού την Λάσση.

  • ΛΑΣΣΗ

Από τις λίγες περιοχές στη Μεσόγειο, που η ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος είναι τόσο απλόχερη που μέχρι τώρα ήταν αρκετή να την βάζει σε πρώτη ζήτηση.

Χωρίς τη Λάσση το Αργοστόλι θα είχε μισή αξία. Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στον Αντώνη ΤΡΙΤΣΗ για την ΖΟΕ, αλλά πλέον χρειάζεται νέα οπτική, διαφορετικά δεν θα ανταποκριθεί πλέον στις σύγχρονες ανάγκες ενός απαιτητικού τουρίστα.

Είναι ατελές και αφήνει ερωτηματικά, να είναι το μεγαλύτερο μέρος της πλέον τουριστικής περιοχής του νησιού εκτός σχεδίου και μόνο 3 σημεία να χαρακτηρίζονται σαν τουριστική ζώνη. Προφανώς και δεν πρέπει να συνεχίσει το φαινόμενο του ξεμπαζώματος των υπογείων, αλλά και ο στραγγαλισμός της πάλι δεν είναι λύση. Μια σοβαρή μελέτη αξιοποίησης που θα προστατεύεται το περιβάλλον και θα αναδικνύεται η φυσική ομορφιά της περιοχής είναι πια επιβεβλημένη.

Στη μοναδική αυτήν περιοχή, υπάρχουν και δύο «αγκάθια» που χρειάζονται άμεση παρέμβαση.

α. ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Οι μόνες λέξεις που μου έρχονται στο νου είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ και ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΣ.

Μη παίζετε με την υγεία του κόσμου, σκεφθείτε αν καταγγελθεί στην Ε.Ε. ότι διπλάσιοι ρύποι από το επιτρεπόμενο καταλήγουν στη θάλασσα και στις πανέμορφες παραλίες της περιοχής, ούτε «μαύρη» σημαία δεν θα ξαναδούμε, όχι γαλάζια… Η μπόχα μερικές ημέρες, είναι πια αποπνικτική και οι εξηγήσεις προς τους τουρίστες περί δήθεν φαινομένου φυσικού δεν πείθουν.

Έχει ήδη συσταθεί επιτροπή από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι έχουν ενημερώσει για το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο πάντως δεν θα αφήσουν έτσι.

β. ΕΝΑΕΡΙΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ΟΤΕ ΔΕΗ

Τα εναέρια καλώδια ΔΕΗ και ΟΤΕ και οι δεκάδες κολώνες που ξεφυτρώνουν σε όλη την περιοχή. Θέλουν οι τουρίστες να φωτογραφήσουν το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα και δυσκολεύονται, άσε που μερικοί μιλάνε και για επικίνδυνοι ακτινοβολία πάνω από τα κεφάλια τους.

 

 

Υπάρχουν πολλά, κοντύλια «χαριστικά» στην Ε.Ε. για υπογειοθέτηση και προστασία του περιβάλλοντος .Ψάξτε το, η ΔΕΗ δεν θα το κάνει ποτέ. Ευκαιρία και για δημόσια έργα ουσίας.

  • ΚΟΥΤΑΒΟΣ

Η διαμαντόπετρα της Μεσογείου.

Ευλογία για το Αργοστόλι από τη μια μεριά η Λασση, το Φανάρι με το πευκοδάσος του και από την άλλη η γέφυρα, η λιμνοθάλασσα και το δάσος των τεράστιων ευκάλυπτων (τα κοάλα λείπουν μόνο).

Οι ιδέες που θα ακολουθήσουν είναι λίγες από τις εκατοντάδες που θα μπορούσε η ανθρώπινη φαντασίανα συλλάβει για την περιοχή, κάνοντας αυτό το «μαγικό» θαλάσσιο πάρκο, μαγνήτη των πολιτών του κόσμου.

Και τι δεν έχει ο ΚΟΥΤΑΒΟΣ.

Έχει μεγάλη έκταση που μπορεί έξυπνα να αναδειχθεί η πολαπλή του χρήση και ομορφιά. Ο Κούταβος θα μπορούσε να κινιεί το ενδιαφέρον των κρουαζιεροπλοίων για τα δρώμενα που θα γίνονται γύρω από αυτόν και μέσα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Οι άνθρωποι πάνω από όλα θέλουν δράση και μάλιστα να συμμετέχουν όχι μόνο να παρακολουθούν. Θέλουν παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, μερικοί δεν μεγαλώνουν ποτέ.

Φανταστείτε έναν πεζόδρομο 30 μ. πλάτος που θα εξυπηρετούσε από βαδιστές, ποδηλάτες, άμαξες, τραινάκια κ.λπ., φτιαγμένον από πέτρα και δίπλα από μέσα κάθε λογής δρώμενα, από αρχαίες τριήρεις για αναβίωση της Οδύσσειας και των 13 σταθμών της. Εδώ οι σκηνοθέτες, οι καλλιτέχνες, οι αρχιτέκτονες και άλλοι δημιουργοί να εκδηλώσουν όλο το ταλέντο τους ,ικανοποιώντας μικρούς και μεγάλους.

Φανταστείτε σε αυτόν τον πεζόδρομο ανά 150-200 μ. κοινοτικά καταστήματα για συγκεκριμένες χρήσεις (εστιατόρια ,καφέ, κλ.π.), τα οποία ο Δήμος θα ενοικιάζει στους επιχειρηματίες για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Φανταστείτε πόσες πολλές χελώνες θα προσελκύοντο από την «εύκολη» τροφή που θα τους παρέχεται και μερικές (που ξέρετε) μπορεί και να «θέλουν» να φωτογραφίζονται σαν τον πελαργό της Μυκόνου ,με τους επισκέπτες…

Φανταστείτε τι εικόνα θα έδιναν και άλλοι όμορφοι κύκνοι, πάπιες με τα παπάκια τους και άλλα υδρόβια.

Φανταστείτε το πάρκο με τους ευκάλυπτους και τις άπειρες χρήσεις του, πάντως όχι όχι αυτής του εκθετηρίου ζώων προς πώληση, που τώρα οι Ρομά εκμεταλεύονται.

Φανταστείτε έναν μικρό ζωολογικό κήπο για μικρά ζώα της πατρίδος μας. Αγροτικό μουσείο. Λιοτρίβι, πατητήρια, λινούς, διάφορα.

  • ΦΤΕΡΗ

Η πρόσκληση-πρόκληση ισχύει και για τους φίλους της τέχνης, δημιουργούς, ζωγράφουτς, γλύπτες, λογοτέχνες, φωτογράφους, καλλιτέχνες και όσους έχουν «μεράκι».

Κάντε μια ημερίδα για να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα κατέγραφε όλες αυτές τις ιδέες για να τις αξιολογήσετε στη συνέχεια.

Στην Ε.Ε. δίνουν τεράστια ποσά για τη δημιουργία πάρκων αναψυχής που συνδέονται και με κάποιο ιστορικό αφήγημα, ακόμη και φανταστικό (Αστερίξ). Εμείς μπορούμε να ονομάσουμε όλο τον κόλπο του Αργοστολίου-Ληξουρίου ΟΔΥΣΣΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ με κέντρο βάρους τον ΚΟΥΤΑΒΟ.

Μέχρι οι αρχαιολόγοι να μας αποκαλύψουν την Ομηρική Ιθάκη, όποτε αυτό γίνει και όπου βρεθεί το παλάτι του Οδυσσέα, ένα είναι σίγουρο: Η Κεφαλονιά είναι οπωσδήποτε μέρος της Ομηρικής Ιθάκης και οι Κεφαλλήνες ήταν και είναι οι κάτοικοί της (διπλή ομολογία στην Οδύσσεια). Τελεία και Παύλα. Βάλτε παντού αγάλματα του ΟΔΥΣΣΕΑ πριν οι «Κινέζοι» τον «ανακαλύψουν» σε κάποια Μάλτα ή Τυνησία ..όπως τον ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟ στα Σκόπια…

Κλείνοντας την περιοχή του Αργοστολίου, έχω ακόμη μια επισήμανση που θα μπορούσε να δώσει σπουδαίες λύσεις στο άμεσο μέλλον, όσον αφορά το κυκλοφοριακό, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των επαγγελματιών και του κοινού.

  • ΒΙ.ΠΕ.

Η άμεση σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. με τον κεντρικό της Κρανιάς (στου Μαρίνου) είναι επιβεβλημένη όπως και η αναβάθμισή της σε κάποιο είδος εμπορικού κέντρου.

  • ΓΕΦΥΡΑ

Το έργο που θα ολοκλήρωνε την κυκλοφοριακή σύνδεση και θα έλυνε ταυτόχρονα και τη συμφόρηση στο μύλο του Πετρία είναι μια νέα γέφυρα από τα Ταμπάκικα στη Βύρωνος ή στο Λιμεναρχείο, έστω και ανταποδοτικά. Στα επόμενα χρόνια θα μας λένε πως είναι δυνατόν να μη το βλέπατε, πόσο κοντόφθαλμοι είστε.

  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το παρατεταμένο καλοκαίρι και όπως φαίνεται «εβαλε» στο παιχνίδι και το φθινόπωρο. Οι επαγγελματίες πια σκέπτονται να κλείσουν τον Οκτώβριο και να πάνε να μαζέψουν τις ελιές τους.

Αυτό είναι καλό νέο και για τον εναλλακτικό τουρισμό. Θα βρίσκουν καλύτερα καταλύματα σε χαμηλές τιμές για αυτές τις περιόδους, ειδικά ο θρησκευτικός τουρισμός θα μπορούσε να αναπτυχθεί ιδιαίτερα μια και η 20 Οκτωβρίου (του Αγίου) είναι πια εντός της σαιζόν και οι επισκέπτες-προσκυνητές θα τα έχουν όλα.

  • ΚΙΝΑ

Πρόσφατα συζητείται έντονα η δημιουργία κάποιου τρόπου προσέγγισης και προσέλκυσης των Κινέζων. Δεν γνωρίζω πόσο εύκολο είναι να κινηθεί κάτι τέτοιο, ένα όμως μέρος αυτού του σχεδίου, όπως είναι οι γάμοι, θα μπορούσε σίγουρα να πραγματοποιηθεί. Με επιχειρηματίες γνώστες του αντικειμένου, όπως ο Ανδρέας Παντελειός και άλλοι, δεν έχουμε να ζηλέψουμε και πολλά από τη Σαντορίνη που έχει γίνει μόδα για τους Ανατολικούς.

  • ΒΑΡΔΙΑΝΟΙ

Το νησάκι του έρωτα και των «σκαφάτων».

Μια καλή ιδέα θα ήταν να το διαφημίζαμε σαν ένα κέντρο γυμνιστών, που θα το διαχειριζόταν ο Δήμος, αφού ερχόταν σε κάποια συμφωνία με την εκκλησία που λένε ότι έχει την ιδιοκτησία. Οι γυμνιστές είναι φυσιολάτρες και όχι ανώμαλοι ηδονοβλεψίες. Όλοι θα ωφελούντο οι νέοι επισκέπτες, ο Δήμος και η εκκλησία.

  • ΒΑΛΤΟΣ – ΛΙΒΑΔΙ (κόλπος Ληξουρίου)

Υδροβιότοπος χαρακτηρισμένος NATURA 800 στρέμματα με χέλια, ψάρια, χελώνες, πάπιες, ερωδιούς ,flamigos, ενδημικά πουλιά από τρυγόνια και μπεκάτσες, αγριόπαπιες κ.ά.

Ενα παρατηρητήριο πουλιών στο Καστέλι (βουνό) και η ανακοίνωσή του, θα προσέλκυε τους λάτρες του σπορ, όλης της γης

  • ΦΤΕΡΗ (Παραλία ανάμεσα Αγ.Κυριακής και Αθέρα)

Από τις πιο όμορφες του νησιού. Οι φυσιολάτρες συνωστίζονται στο λιμανάκι στην Αγία Κυριακή για να πάνε με τις βάρκες και τα καϊκια. Ένας δρόμος πρόσβασης (500 μ. έστω και χωμάτινος θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμος, ακόμη και για πυροπροστασία.

  • ΑΙΝΟΣ

Και τι δε θάδιναν να είχαν έναν Αίνο στην περιοχή τους, τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα του πλανήτη. Δεν είναι μόνο μοναδικός, αγέρωχος, γεμάτος ζωή, είναι το σύμβολό μας, η περηφάνια μας, είναι ο καθένας μας. Μας θυμίζει πόσο ξεχωριστοί είμαστε όπως και αυτός.

Με προσεκτικά βήματα, ας τον παρουσιάσουμε και στους άλλους, προσέχοντας διπλά για την ασφάλειά του. Αξίζει τον κόπο να ξοδέψουμε γι’ αυτόν (προστασία, φύλαξη, ανάπτυξη…).

  • ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Είναι τουριστικά προιόντα (κρασί, λάδι, τυρί, μέλι, βότανα, χειροτεχνήματα).

Πιστοποιήσεις από το Δήμο, βραβεία, διευκολύνσεις παραγωγών, γραφειοκρατία, ενημέρωση, προβολή, εκθέσεις, αγορές διεθνείς, συνενώσεις, στήριξη καινοτόμων ιδεών κ.λπ.

Ένα παράδειγμα είναι η φέτα μας, που υποβαθμίστηκε σε βαρελίσιο τυρί. Προτείνω ο Δήμος να αναλάβει να ενημερώσει τους παραγωγούς ότι θα στηρίξει ένα «νέο» τυρί ανωτέρας ποιότητος που θα το ονομάσει ΤΟ ΚΕΦΑΤΟ και που θα έχει φυσικά υψηλότερη τιμή κατά 20% μια και θα είναι «μοναδικό». Φυσικά η ποιότητά του θα είναι η γνωστή παλιά Κεφαλονίτικη φέτα. Δεν έχουμε ανάγκη τις μαιμουδιές του παρελθόντος, τα προϊόντα μας είναι άπαιχτα ποιοτικά και αυτό όλοι πρέπει να το μάθουν.

  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μνημεία, κάστρα, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι, φεστιβάλ, πανηγύρια, συμπόσια, συνέδρια, ομιλίες, παραστάσεις, αθλητισμός, εκθέσεις, συναντήσεις, διαγωνισμοί, σύλλογοι παραδοσιακοί, κ.λπ.

Υπάρχουν άνθρωπο που έχουν υπεύθυνο λόγο για όλα αυτά, να τους βρούμε, να τους ακούσουμε, να τους ζητήσουμε να βοηθήσουν. Θα το θεωρούσαν τιμή τους να συμμετάσχουν αφιλοκερδώς σε επιτροπές που θα συνέτασαν προτάσεις πολύ πιο ολοκληρωμένες και χρήσιμες από αυτές που ήδη ανέφερα περιληπτικά.

Σας θυμίζω στο παρελθόν τις συγκεντρώσεις των πολιτών Ο ΤΟΠΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ με τον αγαπητό «πρόεδρο» Παν. Σιμωτά.

Αν είναι πρωτοβουλία του Δήμου η νέα «κίνηση», δεν θα είχαμε αντίρρηση να δανεισθεί και τον τίτλο

Το email μου είναι [email protected]

Αναδημοσιευση από www.kefalonianmantata.gr