Ληξούρι: Μιά υπέροχη βραδιά στο Happy House με ….μικρούς Επιστήμονες

Μιά πολύ όμορφη βραδιά για τα παιδιά πραγματοποιηθηκε πρόσφατα στο Βιβλιοπωλείο του Χαράλαμπου Μουρελάτου.

Παραμονή της Παναγίας, τα παιδιά έγιναν μικροί Επιστήμονες με την καθοδήγηση της κα Μαριλίζας Ποντικού-Λιγνού, η οποία δεν παρουσίασε απλά τα βιβλία της “Μικροί Επιστήμονες Ι” “Μικροί Επιστήμονες ΙΙ”, αλλά μετέτρεψε το Βιβλιοπωλείο σε Εργαστήρι.

Και τα παιδιά το καταδιασκέδασαν.

Αριστέα Χαριτάτου

Αύριο βράδυ (17/8) στο Βιβλιοπωλείο ο συμπολίτης μας Διονύσιος Κατερέλος θα παρουσιάσει το βιβλίο-έρευνα “Ταφιός”. 

Ταφιός – Τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια στις εσχατιές της Ελλάδας
Πριν από τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια περίπου ένας Πρωτοελληνικός πειρατικός λαός εμφανίστηκε στα νησιά του Ιονίου. Επέδραμε σχεδόν σε όλη τη Μεσόγειο από την Κεντρική Ιταλία έως την Κύπρο, αλλά κυρίως στα Μυκηναϊκά κέντρα της Πελοποννήσου, στην Τίρυνθα και στις Μυκήνες. Οι Μυκηναίοι αντέδρασαν και ο λαός αυτός εξαφανίστηκε. Ποιός όμως ήταν αυτός ο λαός; Και, όντως εξαφανίστηκε; Χωρίς να αφήσει ίχνη;
Ο λαός ήταν οι Τάφιοι. Όσο για τα άλλα ερωτήματα, έρχεται το βιβλίο του Διονύση Κατερέλου με τίτλο «Ταφιός – Τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια στις εσχατιές της Ελλάδας» να δώσει κάποιες απαντήσεις. Αφού αναφερθεί η μυθιστορία των Ταφίων ή Τηλεβόων (το άλλο όνομα του συγκεκριμένου λαού) και τοποθετηθεί στο χώρο και στο χρόνο, έρχεται ο συγγραφέας, με αφορμή ένα τοπωνύμιο στη Δυτική πλευρά της Παλλικής της Κεφαλονιάς, να μιλήσει για τον τόπο εκείνο, για την ιστορία του, για τις ανθρώπινες δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, για τους ανθρώπους που έδρασαν. Όλα γυρίζουν γύρω από το κέντρο της περιοχής του Ταφιού που είναι η Μονή της Αγίας Παρασκευής.
Η Μονή της Αγίας Παρασκευής του Ταφιού είναι ένα από τα Μοναστήρια της Κεφαλονιάς, του οποίου η ιστορία χάνεται στην αχλή του χρόνου. Στο έργο του Κατερέλου γίνεται μια προσπάθεια να παρατεθούν οι θεωρίες της απαρχής της Μονής με βάση τα σχετικά γραπτά αλλά και τα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής. Κατόπιν περιγράφεται η ιστορία της Μονής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και δίνονται στοιχεία για γειτονικούς αλλά και πιο μακρινούς οικισμούς, για οικογένειες και άτομα, για άλλα μοναστικά κέντρα που σχετίστηκαν με το προκείμενο.
Η πρώτη απόπειρα ολοκληρωμένης παράθεσης ιστορικών και άλλων στοιχείων για τους Τάφιους και τον Ταφιό εκδόθηκε το 2020 από το βιβλιοπωλείο Happy House στο Ληξούρι και διατίθεται από το ίδιο βιβλιοπωλείο (τηλ. 26710-92411, email: [email protected], fb: https://www.facebook.com/happy.houselixouri)
Μουρελάτος Χαράλαμπος
Αναδημοσίευση από www.lixouri.gr