Με το βλέμμα στην 9η Απριλίου – Έτοιμοι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για μάχη μέχρις εσχάτων για την μονοεδρική της Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Του Ανδρέα Αρβανιτάκη

 

 

Με τις κάλπες να στήνονται, όπως όλα δείχνουν, στις 9 Απριλίου τα “κομμάτια” της πολιτικής σκακιέρας στήνονται σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.
Στα νησιά μας η “μάχη” για την μονοεδρική μοιάζει αμφίρροπη και κάθε πρόβλεψη είναι μάλλον παρακινδυνευμένη.
Ας τολμήσουμε όμως μια αποτίμηση της κατάστασης την παρούσα στιγμή.

Η ΝΔ διατηρεί τις δυνάμεις της

Το κυβερνών κόμμα της ΝΔ δείχνει ότι διατηρεί τις δυνάμεις του στα νησιά μας και δη στο Αργοστόλι, που αποτελεί και την μεγαλύτερη κάλπη της εκλογικής μας περιφέρειας. Και αυτό παρά την εσωκομματική ένταση και τη συνολικότερη ενεργειακή και πληθωριστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και αναπόφευκτα επηρεάζει και τα νησιά μας.
Αυτό φάνηκε και από την εξαιρετικά μεγάλη, κατά κοινή ομολογία, εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του νυν βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγή Καππάτου. Ακόμα και η πρόεδρος της ΔΕΕΠ, Γιάννα Κουλουμπή, που φέρεται να εκφράζει την πικρία της για στάσεις και συμπεριφορές εντός της παράταξης, ήταν παρούσα με μέλη του ΔΣ, δηλώνοντας στην ομιλία της ότι, παρά τα όποια προβλήματα, ως ΔΕΕΠ θα δώσει βροντερό παρόν στην εκλογική μάχη που έρχεται.


Μάχη μέχρις εσχάτων για την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβάζει ένα εξαιρετικά ισχυρό ψηφοδέλτιο με τον γνωστό σε όλους μας καθηγητή και συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα Νίκο Φαραντούρη και τον τέως αντιπεριφερειάρχη Σπύρο Γαλατσιάτο, άτομο με μακρά εμπειρία και βαθιά γνώση της ανθρωπογεωγραφίας των νησιών μας. Τέλος, την 3αδα των υποψηφίων συμπληρώνει η εκπαιδευτικός Διονυσία Πολλάτου από την Παλική.

 

Αεικίνητος ο Καππάτος – Άφαντος προς ώρας ο Μαραβέγιας

Απέναντι λοιπόν σε ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έχει, προς ώρας, να αντιπαρατάξει μόνο τον νυν βουλευτή Παναγή Καππάτο, τον οποίο ουκ ολίγες φορές οι εκλεγμένοι δήμαρχοι των νησιών μας, αν και από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, έχουν εξάρει για την δράση και την προσφορά του στα νησιά μας. Την ίδια ώρα ο ίδιος ο βουλευτής δεν έχει σταματήσει στιγμή τις επαφές με αρμόδια υπουργεία και φορείς για την στήριξη των νησιών μας.

Από την άλλη πλευρά τον καθηγητή Ναπολέοντα Μαραβέγια, για τον οποίο φαίνεται να υπάρχει ειλημμένη απόφαση να είναι υποψήφιος, δεν τον βλέπουμε σχεδόν καθόλου, τουλάχιστον στα νησιά μας.
Η μεγάλη πλειονότητα των παρεμβάσεων και των εκδηλώσεων στις οποίες παρευρίσκεται είναι εκτός νησιού. Ελπίζω αυτό να αλλάξει, καθότι προεκλογική εκστρατεία για την Κεφαλονιά από την Αθήνα δεν γίνεται.
Και όταν λέμε προεκλογική εκστρατεία δεν εννοούμε μερικές συναντήσεις με κομματικά στελέχη, με “καταδρομικές” εξορμήσεις στο νησί μας για μια δυο μέρες, αλλά έξοδο στην τοπική κοινωνία, έκφραση θέσεων, συζήτηση με φορείς και πολίτες. Φαντάζομαι πως το προσεχές διάστημα θα αλλάξει τακτική και θα αρχίσουμε να τον βλέπουμε και στα νησιά μας. Ποιος ξέρει ίσως περιμένει να ανακοινωθεί και επίσημα.

Τώρα για την γυναίκα υποψήφια του ψηφοδελτίου το τοπίο παραμένει θολό. Τις μεγαλύτερες πιθανότητες εξακολουθεί να συγκεντρώνει η Βικτώρια Αλεξανδράτου, η οποία να θυμίσουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε συγκεντρώσει 1.800 και πλέον σταυρούς, τους οποίους όμως θα πρέπει να διεκδικήσει εκ νέου.

Συζητιέται βέβαια όπως μαθαίνουμε και το όνομα της Σοφίας Λουκέρη. Το αμέσως προσεχές διάστημα πιστεύω να μας λυθεί η απορία επ’ αυτού.

Οι μεταβλητές του εκλογικού γρίφου

Το σίγουρο είναι πως η μάχη για την κατάκτηση της έδρας ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα θα είναι σκληρή και οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι κομβικής σημασίας. Κάθε λάθος θα κοστίζει πολλαπλάσια.
Από την άλλη, σημαντικό ρόλο θα παίξει και το ποσοστό που θα λάβει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στελέχωσε το ψηφοδέλτιό του με αξιόλογα άτομα, από την τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα με τον Λευτέρη Κρητικό, την Γεωργία Καππάτου και το Σταύρο Τουλάτο.

Ένας ακόμα παράγοντας είναι και η διαμόρφωση της διαφοράς στο Ληξούρι και την Παλική. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 είχε λάβει 41,21%, έναντι 28,54% της ΝΔ, τη στιγμή που στην υπόλοιπη επικράτεια σάρωνε. Αν τώρα αυτή η διαφορά μεγαλώσει και άλλο τότε ενδεχομένως να επηρεάσει σημαντικά την διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω αφορούν την πρώτη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Απριλίου. Σε περίπτωση που υπάρξει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, που είναι και το πιθανότερο, τότε τα πράγματα ενδεχομένως να είναι εντελώς διαφορετικά. Αυτό όμως είναι για μία άλλη πολιτική ανάλυση.