Με το θέμα του γουλόστρωτου στην παραλία να βρίσκεται στην επικαιρότητα και τη Δημοτική Αρχή να δείχνει γι’ άλλη μία φορά την ανικανότητα της να δώσει λύση ακόμα και στα απλά και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι «να βγάλει τα μάτια της» με υπαρκτούς και φανταστικούς εχθρούς, την ίδια ώρα που η μείζονα αντιπολίτευση δείχνει την ανεπάρκειά της να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα (αναλυτικά στον χθεσινό «Η») από τις εξελίξεις βγήκε και πάλι μπροστά το θέμα της εργολαβίας του δήμου για την διαμόρφωση της παραλίας από την Γέφυρα μέχρι τη Λαχαναγορά.

Στο άρθρο του ο τέως δήμαρχος Μάκης Φόρτες μας θύμισε ότι η μελέτη αυτού του έργου ΟΜΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ακόμη και από τον εργολάβο του έργου Γ. Βαγγελάτο δεν υλοποιήθηκε σύμφωνα με δηλώσεις του στον «Η» στις 26/8/2017 !

Συγκεκριμένα ο ανάδοχος του έργου (ας σημειωθεί ότι το έργο εκτελέστηκε με υπεργολαβία από την ίδια εταιρεία ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΤΕ Χαϊδεμένος), η οποία εκτελεί το σημερινό έργο της αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς του 2014 στο λιμάνι του Αργοστολίου) δήλωσε, τότε, στον «Η»:

Όσον αφορά την αντικατάσταση των προβλεπομένων από τη μελέτη φοινίκων με κοκοφοίνικες:

«Η μελέτη του έργου περιελάμβανε τη φύτευση φοινίκων στην παραλιακή ζώνη, αλλά λόγω της εμφάνισης τα τελευταία χρόνια του θανατηφόρου σκαθαριού και μετά από προβληματισμό των επιβλεπόντων μηχανικών του έργου του Δήμου (Σημ. Με την 4585/11-2-2016 απόφαση του προϊσταμένου της Δ.Τ.Υ. ορίστηκαν επιβλέποντες μηχανικοί στο έργο ο Ευάγγελος Κουφός και ο Ευάγγελος Αλεξανδρόπουλος) αλλά και του ίδιου, συναποφασίστηκε να φυτευθούν κοκοφοίνικες  κ.λ.π…».

Όσον αφορά το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην επίστρωση του δαπέδου:

«Για την τοποθέτηση των βοτσάλων από μάρμαρο, διευκρίνισε (ο Γ. Βαγγελάτος) ότι η μελέτη δεν καθόριζε τον τύπο (υλικό) του βότσαλου, και παρ’ότι το παλαιότερο κομμάτι της παραλίας είναι κατασκευασμένο με βότσαλο θαλάσσης κατέφυγε στο υλικό που χρησιμοποίησε, αφού έπρεπε να είναι πιστοποιημένο και όχι να έχει συλλεχθεί από παραθαλάσσιες περιοχές, κάτι που είναι παράνομο».

Τότε λοιπόν απαντώντας στον κ. Βαγγελάτο θέσαμε προς τον ίδιο, την ηγεσία του δήμου, τις τεχνικές υπηρεσίες και τους επιβλέποντες του έργου δύο ερωτήματα που …1 ½ χρόνο από τότε παραμένουν αναπάντητα.

Τα ξαναθέτουμε σήμερα με την επικαιροποίηση του θέματος:

  1. Στο έργο της «Διαμόρφωσης παραλιακής Ζώνης Γέφυρα-Λαχαναγορά» τι πληρώθηκαν:

Κοκοφοίνικες που φυτεύτηκαν, ή φοίνικες που προέβλεπε η μελέτη και δεν υλοποιήθηκε;

Πιστοποιημένο υλικό (βιομηχανικό κατά τον υπεργολάβο) με βότσαλα από μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε ή μαύρα και άσπρα βότσαλα που προέβλεπε η μελέτη;

  1. Η εγκεκριμένη από το Δ.Σ. μελέτη βάσει της οποίας δημοπρατήθηκε το έργο πότε και με ποια απόφαση του Δ.Σ. τροποποιήθηκε, έτσι ώστε τροποποιημένη να διαθέτει τη νομιμότητα για να υλοποιηθεί;

Και μιας και μιλάμε …1 ½ χρόνο από τότε (Αύγουστος του 2017) αποκαλύπτουμε ότι όσο και να ψάξαμε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ το έργο «Διαμόρφωση παραλιακής ζώνης από Γέφυρα έως Λαχαναγορά» που εκτελέστηκε από το δήμο το 2017 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΑΛΗΦΘΕΙ!

Και αυτό συμβαίνει όταν την ίδια ώρα που:

Το Δ.Σ. ΕΔΩ ΚΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ (!) με την 314/30-10-2017 απόφαση του συγκρότησε την Επιτροπή Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου (πρόεδρος ο δημοτικός σύμβουλος Κοκκόσης Βασίλης με αναπληρωματικό τον Κωνσταντάκη Άγγελο) και με το 3436Β/20-12-2017 χρηματικό ένταλμα πληρώθηκε ο 6ος και τελικός λογαριασμός του έργου με το συνολικό ποσόν των πληρωμών να φτάνει τα 514.231,61 ευρώ!

Ρωτήθηκαν εργολάβοι που έχουν σχέση με τα δημοτικά έργα, δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και μηχανικοί αν γνωρίζουν άλλη ανάλογη περίπτωση, ένα δημόσιο/δημοτικό έργο να γίνει χωρίς να εφαρμοστεί η μελέτη του, να μην έχει παραληφθεί 1 ½ χρόνο απ’όταν δόθηκε σε χρήση και ….νάχει εξοφληθεί  και ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΑΝΑΛΟΓΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ!

Και πάμε στο τελευταίο:

Στην ερώτηση του Χρήστου Παπαδάτου στον εργολάβο του σημερινού έργου Κ. Χαϊδεμένο («Η» 15/11/2018):

«Επειδή η αποκατάσταση περιλαμβάνει και το «νότιο κρηπίδωμα», δηλαδή από την Λαχαναγορά μέχρι τη Γέφυρα, θα γίνουν αυτά που προβλέπει η μελέτη;», ο εργολάβος έδωσε την απάντηση: «Κοίταξε. Από το Υπουργείο έχω, μέχρι στιγμής, εντολή, να μην πειραχθεί τίποτα στο κομμάτι από τη Λαχαναγορά μέχρι τη Γέφυρα. Δε ξέρω αν θα προκύψει κάτι άλλο».

Ο Μάκης Φόρτες στο άρθρο του έγραψε:

«Σύμφωνα όμως με τη μελέτη και τη διακήρυξη του έργου που σήμερα εκτελείται στο τμήμα Ι από Γέφυρα έως Λαχαναγορά που εκτελέστηκε το έργο του Δήμου το 2017 προβλέπεται να γίνουν:

  •  ανακατασκευή του κρηπιδότοιχου, περιλαμβανομένου εξοπλισμού ανωδομής
  •  ανακατασκευή των χερσαίων χώρων του προβλήτα μέχρι τον παραλιακό δρόμο
  •  κατασκευή ΗΜ υποδομών φωτισμού
  •  ανακατασκευή του συστήματος αποχέτευσης όμβριων κάτω από τους χερσαίους χώρους, και
  •  περιορισμένη εκβάθυνση λιμένα προ του κρηπιδώματος.

Από τις πέντε αυτές εργασίες ποιες εκτελέστηκαν με το έργο του Δήμου και ποιες όχι οπότε και πρόκειται να γίνουν με τη σημερινή εργολαβία;»

Απάντηση βέβαια δεν υπήρξε ούτε από τον εργολάβο, ούτε και από τη Δημοτική Αρχή.

Mηχανικοί που μπορούν να έχουν άποψη ανέφεραν ότι:

  1. Το πρώτο και το τελευταίο από τα προβλεπόμενα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ!

Ούτε ανακατασκευή του κρηπιδότοιχου έχει γίνει (μια επισκευή μόνο) και ούτε η εκβάθυνση του λιμανιού μπροστά από το κρηπίδωμα !

  1. Κανείς μετά βεβαιότητας δεν μπορεί να μας πει αν έχει γίνει η τέταρτη προβλεπόμενη εργασία για την «ανακατασκευή του συστήματος αποχέτευσης ομβρίων κάτω από τους χερσαίους χώρους».

Το ερώτημα λοιπόν αυτονόητο: Από τη στιγμή που ο εργολάβος του σημερινού έργου είναι ο ίδιος με αυτόν που κατασκεύασε (με υπεργολαβία έστω) το δημοτικό έργο δεν γνωρίζει τι φτιάχτηκε και τι όχι με αυτό;

Και βέβαια η πρόταση Φόρτε για ανακατασκευή του βιομηχανικού υλικού που έπεσε στο τμήμα Γέφυρα – Λαχαναγορά κατά παρέκκλιση της εγκεκριμένης μελέτης και το οποίο σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ δεν έχει σχέση με πραγματικό γουλόστρωτο, από την υπάρχουσα εργολαβία και τα περισσευούμενα λεφτά (πάνω από 2 εκατ. ευρώ) έτσι ώστε ολόκληρο το θαλάσσιο μέτωπο της παραλίας του Αργοστολίου να είναι ομοιόμορφο, αφού όπως φαίνεται τελικά με την παρέμβαση Φόρτε στον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας στην Πάτρα για το σημερινό έργο υπήρξε η αναμενόμενη άλλωστε διαβεβαίωση ότι ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΑ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΓΟΥΛΟΣΤΡΩΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗ !

Υ.Γ. Το Μέγαρο καλά θα κάνει να απαντάει το ίδιο για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και ιδιαίτερα όταν σχετίζονται με την ιστορία του τόπου! Στην αντίθετη περίπτωση απλά επιβεβαιώνει ότι «έχει λερωμένη τη φωλιά του» επιβαρύνοντας την ήδη αρνητική εικόνα της Δημοτικής Αρχής στην κοινή γνώμη ιδιαίτερα μάλιστα όταν επιχειρείται ως απάντηση η γελοιοποίηση της τοπικής ιστορίας!

Αναδημοσίευση από www.kefalonianmantata.gr

Προηγούμενο άρθροΔήμαρχε, για πες μας για το λιμάνι του Ληξουρίου…
Επόμενο άρθρο…Δεκατρείς κι΄ ο κούκος…