Θα περίμενε κανείς ότι, αφενός η συντριβή με ποσοστό, σχεδόν 10%, του Σύριζα στις ευρωεκλογές από τη Νέα Δημοκρατία και αφετέρου, το απόλυτο μπλε με το οποίο ζωγραφίστηκε απ’ άκρη σε άκρη ο χάρτης της Ελλάδας, θα είχε άκρως θετικό αντίκτυπο στην Κεφαλονιά. 

Αντ’ αυτού, γίναμε μάρτυρες τόσο της συντριβής του υποψήφιου δημάρχου Σάμης, Μιχάλη Γάκη, προερχόμενου από τις “αγκάλες” του Παρίση όσο και της οριακής νίκης του Γιώργου Κατσίβελη, πρώην συνεργάτη του δημάρχου Κεφαλονιάς.
Παράλληλα, διαπιστώσαμε ότι παρά τη μεγαλειώδη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η νυν δημοτική αρχή επικράτησε με διαφορά μόλις δύο ποσοστιαίων μονάδων του Θεόφιλου ΜιχαλάτουΑπόλυτα διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. 
Το αποκορύφωμα διάλυσης της Νέας Δημοκρατίας στην Κεφαλονιά εμφανίζεται με το πιο ξεκάθαρο και ανάγλυφο τρόπο στις περιφερειακές εκλογές, στις οποίες πρώτευσε με προβάδισμα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων. Η Κράτσα – Τσαγκαροπούλου έλαβε, σχεδόν 30%, στο πρώτο γύρο έναντι μόλις 22,8% του νυν περιφερειάρχη, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, παρ’ ότι είχε απέναντί της τον πρώην “γαλάζιο” περιφερειάρχη, Σπύρο Σπύρου, ο οποίος συγκέντρωσε 18,6%! Κοινώς, “σάρωσε” η Κράτσα… 
Το ζητούμενο είναι να διαπιστώσουμε σε ποια νησιά επικράτησε και ποιο αποδείχθηκε ο “αδύναμος κρίκος”. Τουλάχιστον, μέχρι τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Ας αρχίσουμε λοιπόν:
  • Στο νησί της, τη Ζάκυνθο, όπως είναι λογικό, έλαβε 39,51%, που μεταφράζεται σε 8.570 ψήφους έναντι 23,93% του Γαλιατσάτου (5.190 ψήφοι). Κάπου 16 μονάδες διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας!!!
  • Στην γενέτειρα του πρώην περιφερειάρχη, την Κέρκυρα, πρώτευσε ο Σπύρου με 26,84% (13.434) αλλά η διαφορά από την Κράτσα ήταν μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες (24,75%, 12.387). Μηδαμινή διαφορά, αν σκεφθούμε τρεις παραμέτρους: Ο πρώτος ήταν η παρουσία του “αντάρτη” Σπύρου Σπύρου, ο δεύτερος ότι ο χρόνος που είχε να δουλέψει σε έναν τόσο μεγάλο νησί ήταν ελάχιστος και ο τρίτος η σφοδρή αντιπαλότητα των δημάρχων που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία.  Άρα, αποτελεί τεράστια επιτυχία γι’ αυτήν…
  • Στην Λευκάδα η Κράτσα σάρωσε, δεδομένου ότι έλαβε 34,68%, ήτοι 4.663 ψήφους, έναντι 23,23 ή 3.123 του Γαλιατσάτου. Σχεδόν 12 ποσοστιαίες μονάδες πήρε στη Λευκάδα και σκεφτείτε ότι απομάκρυνε την τελευταία στιγμή από το ψηφοδέλτιό της τον πρόεδρο του τοπικού Επιμελητηρίου!!!

  • Στην Ιθάκη η Ρόδη Κράτσα εξασφάλισε σημαντική διαφορά επτά μονάδων (37,22% – 600 έναντι 30,46% – 491), τη στιγμή που ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας, έκανε σπουδαίο έργο στο νησί!!!
  •  Και φθάνουμε αισίως στην Κεφαλονιά,προκειμένου να καταλάβουμε τι έχει διαδραματιστεί. Ο Θόδωρος Γαλιατσάτος αναδεικνύεται πρώτος στο νησί με 37,09%, ήτοι 6.360 ψήφους, έναντι 26,30 ή 4.509 ψήφους, αν προτιμάτε, της Κράτσα!!! Τι σημαίνει αυτό; Ότι την ώρα που η Νέα Δημοκρατία σαρώνει σε όλη την Ελλάδα με διαφορά 10% από τον Σύριζα, ο τελευταίος μέσω του εκπροσώπου του στο νησί λαμβάνει, σχεδόν, 11%!!! 

    Το κυβερνών κόμμα, αν και καταρρέει δημοσκοπικά, αν και γνωρίζει τη συντριβή στις ευρωεκλογές και που ο εκπρόσωπός του στη Βουλή, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου έγινε γνωστή μόνο για το φιλί στον Τσίπρα και τη διάσπαση του δήμου, έκανε …περίπατο στην Κεφαλονιά!!!

    Και ερωτούμε: Ο Αλέξανδρος Παρίσης, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και νυν “γαλάζιος” δήμαρχος, δεν έχει την πιο βαρύνουσα ευθύνη για τη διάλυση του πρώτου κόμματος σε όλη την Ελλάδα στο νησί; Η ΝΟΔΕ της αξιολάτρευτης, Γιάννας Κουλουμπή, έχει ουδεμία ευθύνη για το περίφημο θέμα. Μήπως να μας απαντήσει ο κ. Διονύσης Λυκούδης, εξ αριστερών του Παρίση;  

 Εν κατακλείδι, ποιος θα απολογηθεί εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας για τον διασυρμό που γνώρισε ένα κόμμα με απίστευτη δυναμική και που αποτελεί εν δυνάμει κυβέρνηση στον τόπο; Ποιος από τους παράγοντες του νησιού θα μας εξηγήσει για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε με 11 μονάδες διαφορά. Και κυρίως, ποιος θα ενημερώσει την εν δυνάμει περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για ποιο λόγο δεν στηρίχθηκε η υποψηφιότητά της;
Αναδημοσιευση από www.kefaloniatimes.gr
Προηγούμενο άρθροΠαρίσης: Οι 6 πρώτοι σε σταυρούς σύμβουλοι (ονόματα)
Επόμενο άρθροΜιχαλάτος: Ποιοι ακούγονται ότι εκλέγονται στο Αργοστολι