Στον Ιερό Ναός Αγίου Χαραλάμπους η Αγία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονα.

Με μεγαλοπρέπεια, πριν λίγο, υποδέχθηκε ο Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπου τμήμα της Αγίας Κάρας του Αγίου Παντελεήμονα.
Σε κλίμα κατάνυξης, με αισθήματα χαράς και παιανίζοντας καλοσώρισε την Ιερή Ακολουθία του Ιερού Λειψάνου η Φιλαρμονική Σχολή Ληξουρίου. Την υποδοχή παρακολούθησε και ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Κατσιβέλης
Με βαθιά συγκίνηση υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, ο Ιερέας του ΙΝ Αγίου Χαραλάμπους και πλήθος Ιερέων (από τους Πατέρες της πόλης και των χωριών μας στην υποδοχή του Ιερού Λειψάνου ήταν ο π.Ιωάννης Φραγκισκάτος, ο π. Νικόλαος Θεοφιλάτος, ο π.Νικόλαος Σωτήρας) τον Καθηγούμενο π.Παρθένιο Αγιοπαυλίτη με την Ακολουθία του.
Επίσης στον προαύλιο χώρο του Ναού, σπουδαστές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Ιονίων Νήσων, εκπρόσωποι του Πυροσβεστικού Σώματος Ληξουρίου, και μαθητές του Χορευτικού Συλλόγου “Χωροπούλα” με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, συνόδεψαν την Ακολουθία του Ιερού Λειψάνου μέχρι την στιγμή όπου ο π. Παρθένιος Αγιοπαυλίτης το παρέδωσε στα χέρια του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημητρίου.
Ο π. Παρθένιος Αγιοπαυλίτης, αποδεχόμενος το αίτημα του π. Φραγκισκάτου, συνόδεψε το Ιερό Λείψανο του Αγίου Παντελεήμονα από την Μονή του Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους, στο Ληξούρι όπου και θα παραμείνει για προσκύνημα έως την Τρίτη 22 Μαϊου.
Ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κατά την ομιλία του τόνισε ότι “όταν τμήματα ή μέρος των Ιερών Λειψάνων των Αγίων μας βρίσκεται κοντά μας είναι σαν να βρίσκεται ο ίδιος ο Άγιος με την Χάρη Του ανάμεσα μας”. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε από καρδιάς τον π. Παρθένιο Αγιοπαυλίτη, τονίζοντας πόσο αναγκαίο και πόσο σημαντικό είναι να βρίσκεται κοντά μας τμήμα της Κάρας του Αγίου Παντελεήμονα του Ιαματικού. Μητροπολίτης και π. Φραγκισκάτος πρόσφεραν συμβολικά δώρα τόσο στον Καθηγούμενο π. Παρθένιο όσο και στην Ακολουθία του.
Αυτήν την στιγμή και μετά την υποδοχή, τελείται ο Μέγας Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας.

Ο Άγιος Παντελεήμων (Παντελέων το πρότερον όνομα) καταγόταν από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας και έζησε στα χρόνια του Μαξιμιανού (286 – 305 μ.Χ.).
Εκπαιδεύτηκε στην ιατρική από τον Ευφρόσυνο και κατηχήθηκε στη χριστιανική πίστη και βαπτίσθηκε από τον πρεσβύτερο Ερμόλαο που ήταν ιερέας της Εκκλησίας της Νικομήδειας.

Κάποια στιγμή όταν οχιά δάγκωσε έναν νεαρό και ουσιαστικά τον θανάτωσε ο Άγιος Παντελεήμονας επικαλούμενος τον Χριστό τον ανάστησε.

Αφορμή του μαρτυρίου του στάθηκε ένα ακόμα θαύμα του Αγίου. Κάποτε είχε θεραπεύσει έναν τυφλό, ο οποίος και ανέφερε το γεγονός της θεραπείας του στον βασιλιά, λέγοντάς του ότι τον θεράπευσε ο Παντελέων στο όνομα του Χριστού, στον οποίο και ο ίδιος πλέον πίστευε. Ο βασιλιάς αφού τον άκουσε, αμέσως διέταξε και τον αποκεφάλισαν. Ο ίδιος ο Παντελέων προσήχθη στον βασιλιά, ο οποίος διέταξε τον βασανισμό του με σκοπό την άρνηση της πίστεώς του.

Ο Άγιος βασανίσθηκε σκληρά με διάφορους τρόπους, όμως δεν υπέκυψε στις πιέσεις αφού ο Κύριος εμφανίσθηκε μπροστά του με τη μορφή του πνευματικού του Ερμόλαου και του έδωσε θάρρος. Τέλος διατάχθηκε ο αποκεφαλισμός του και τότε ακούστηκε φωνή από τον ουρανό που τον καλούσε όχι ως Παντελέοντα αλλά ως Παντελεήμονα. Μόλις όμως ο δήμιος άπλωσε το χέρι του για να κόψει με το σπαθί του το κεφάλι του Αγίου, το σπαθί λύγισε και το σίδερο έλιωσε σαν κερί. Μπροστά σε τέτοιο θαύμα και οι παραβρισκόμενοι στρατιώτες έγιναν χριστιανοί. Τότε ο Άγιος εκουσίως παραδόθηκε στο μαρτύριο. Λέγεται ότι από τη πληγή του δεν έτρεξε αίμα αλλά γάλα και το δέντρο της ελιάς, στο οποίο τον είχαν δέσει καρποφόρησε ξαφνικά.

Αριστέα Χαριτάτου

           

Αναδημοσίευση από www.kefalonianews.gr