Στραβοπάτης και Ξερόλας: «ΩΡΕ, ΣΤΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΕΛΑΤΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ!»
Ο Στραβοπάτης ανοίγει φάκελο για το Αθλητικό Κέντρο Κουρκουμελάτων, ο Ξερόλας αναλαμβάνει χρέη τηλεπαρουσιαστή και το καφενείο μετατρέπεται σε ένα απίθανο στούντιο όπου όλοι θέλουν να μιλήσουν, κανείς δεν θέλει να τελειώσει και το χρονόμετρο κινδυνεύει να ζητήσει αναρρωτική άδεια!
ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ — ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΤΟΥ ΚΑΦΕΤΖΗ
Πρωί στο Αργοστόλι.
Ο Στραβοπάτης είχε πιάσει τη συνηθισμένη του θέση, με την τραγιάσκα στραβωμένη και τέσσερα χαρτιά μπροστά του.
Ο Ξερόλας έφτασε κρατώντας έναν φάκελο, μια σφυρίχτρα και ένα χρονόμετρο.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ωρέ, τι κουβαλάς, ευλογημένε; Θα μας βάλεις να τρέξουμε εκατοστάρι;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Όχι, Στραβοπάτη. Θα κάνουμε δημόσια συζήτηση.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, τότε άφησε τη σφυρίχτρα και φέρε δεύτερη καφετιέρα. Θα μας πάρει η νύχτα!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Διάβασες για το Αθλητικό Κέντρο Κουρκουμελάτων;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ωρέ, το διάβασα από την αρχή ως το τέλος! Έχω διαβάσει τόσες ανακοινώσεις που άμα με εξετάσουνε, θα πάρω πτυχίο στην εργολαβιολογία!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Και τι κατάλαβες;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ότι όλοι συμφωνούνε πως το γήπεδο πρέπει να λειτουργήσει, αλλά διαφωνούνε για όλα τα υπόλοιπα!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Δεν είναι παράλογο να ζητούνται εξηγήσεις. Το έργο έχει καθυστερήσει.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Σωστά. Αλλά να ακούσουμε και τσι εξηγήσεις, ωρέ. Γιατί αλλιώς δεν κάνουμε συζήτηση. Κάνουμε μονόλογο με παρέα!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος είπε πως η αρχική χρηματοδότηση ήταν περίπου 198.000 ευρώ και δεν επαρκούσε για την πλήρη αποκατάσταση.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και η νέα μελέτη;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Περίπου 549.000 ευρώ, με ευρύτερες εργασίες.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Δηλαδή, ωρέ, δεν μιλάμε απλώς για το ίδιο πράμα που ακρίβυνε;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Σύμφωνα με την εξήγηση της Δημοτικής Αρχής, όχι. Μιλάμε για διευρυμένο αντικείμενο, με παρεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις, στους χώρους υγιεινής, στον στίβο και σε άλλες υποδομές.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, να το εξηγούνε έτσι, να το καταλαβαίνει κι ο άνθρωπος που δεν έχει παντρευτεί πολιτικό μηχανικό!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Πάντως, οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν πού πήγαν τα χρήματα και πότε θα παραδοθεί.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Βεβαίως! Αλλά άμα μου λες πως θέλεις να φτιαχτεί ολόκληρο το σπίτι και μετά μου μετράς μόνο την τιμή της εξώπορτας, θα μπερδευτούμε!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Χαχαχα! Ωραία παρομοίωση.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Εγώ πάντως, άμα ακούσω άλλη μία φορά «φυσικό αντικείμενο», θα φανταστώ πως έχουνε βάλει στο γήπεδο καμιά μεγάλη πέτρα!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Είναι τεχνικός όρος!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, να μου τον εξηγήσουνε πριν πάω με το καρότσι να μεταφέρω το αντικείμενο!
ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ — Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ, Η ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΟ
ΞΕΡΟΛΑΣ: Ο Σπύρος Σαμούρης εξήγησε πως υπήρξε πρόβλημα με προηγούμενο εργολάβο, ο οποίος κηρύχθηκε έκπτωτος.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: ΕΚΠΤΩΤΟΣ;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Ναι.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ωρέ, τότε να τον στείλουνε στα μαγαζιά!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Γιατί;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Γιατί άμα είναι έκπτωτος, μπορεί να τον έχουνε στο πενήντα τοις εκατό!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Ευλογημένε, δεν είναι εμπορική έκπτωση!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Το ξέρω, ωρέ! Αλλά τόση ώρα μιλάμε για εργολάβους, αναδόχους, εκπτώσεις και λογαριασμούς, που νόμισα πως είμαστε σε πολυκατάστημα!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Η ουσία είναι ότι, όπως εξήγησαν ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος, επέλεξαν να απεμπλακούν διοικητικά από την προβληματική εργολαβία αντί να οδηγηθούν σε μακροχρόνια δικαστική αντιπαράθεση.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, αυτό είναι μια συγκεκριμένη εξήγηση. Να εξετάσουμε αν οι διαδικασίες έγιναν σωστά, αλλά να μη συμπεριφερόμαστε λες και κάθε δημόσιο έργο φτιάχνεται με ένα τηλεφώνημα στον μάστορα.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Η καθυστέρηση παραμένει πραγματικό πρόβλημα.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και μάλιστα μεγάλο. Τα παιδιά θέλουν γήπεδο, όχι συλλογή από πρακτικά συνεδριάσεων!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Ο δήμαρχος έφερε ως παράδειγμα και την πολύχρονη δικαστική εκκρεμότητα με τις κερκίδες Κεραμειών.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ωρέ, άμα μπλέξεις δεκαέξι χρόνια στα δικαστήρια για ένα έργο, στο τέλος τα παιδιά που περιμένανε να παίξουνε θα πηγαίνουνε με τα εγγόνια τους!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή λέει πως επέλεξε την απεμπλοκή.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, τότε το ζητούμενο είναι να φανεί στην πράξη ότι η επιλογή αυτή έφερε αποτέλεσμα.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Συμφωνώ πως αυτό μπορεί να ελεγχθεί με συγκεκριμένα στοιχεία.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και να μη χρειαστεί να βγάλουμε ειδικό πρόγραμμα: «Μάθετε ποιος εργολάβος έρχεται, ποιος φεύγει και ποιος ξαναγυρίζει, κάθε Τρίτη στις οκτώ!»
ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ — Ο ΦΑΡΟΣ, Η ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟ BEACH VOLLEY
Ο Ξερόλας άνοιξε την ανακοίνωση του Νίκου Παυλάτου, εκ μέρους του ΦΑΡΟΥ.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Εδώ ο τίτλος είναι «Θλίψη».
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ωρέ, και γιατί μου το λες έτσι; Να βάλω μαύρη γραβάτα;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Πρόκειται για σκληρή κριτική στον δήμαρχο. Ο συντάκτης μιλά για πολυετή στέρηση του χώρου από την τοπική κοινωνία, αμφισβητεί τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής και ζητά να επανέλθουν συγκεκριμένες αθλητικές χρήσεις.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Να λειτουργήσει το γήπεδο θέλει ο κόσμος, ευλογημένε. Και με το δίκιο του. Έξι χρόνια είναι μεγάλο διάστημα για ένα παιδί.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Αναφέρεται και στο beach volley, επικρίνοντας τη δήλωση του δημάρχου ότι ήταν προσωπική του επιλογή.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Α, το beach volley! Εκεί έχω απορία!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Ποια;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Άμα βάλουνε άμμο, πρέπει να πάμε με μαγιό ή με αθλητικά;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Με αθλητική περιβολή, ωρέ!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και άμα μου μπει άμμος στο παπούτσι;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Θα το τινάξεις!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, να το γράψουνε στη μελέτη, γιατί μετά θα βγει ανακοίνωση για την άμμο που μετακινήθηκε χωρίς έγκριση!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Χαχαχα! Η ουσιαστική διαφωνία είναι αν αυτή η χρήση ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής και αν προηγήθηκε επαρκής διαβούλευση.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Εφκειό είναι σοβαρό. Να ξέρουμε τι προβλέπεται και γιατί. Αλλά το να υπάρχει καινούργια αθλητική δυνατότητα δεν είναι από μόνο του αμαρτία!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Στην ανακοίνωση ζητείται επίσης να αποκατασταθούν ο στίβος, το σκάμμα αλμάτων, οι μπασκέτες, το φιλέ βόλεϊ και τα όργανα γυμναστικής.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ωραία! Να βάλουμε όλα τα σχέδια δίπλα δίπλα, να δούμε τι περιλαμβάνει η εργολαβία και τι λείπει. Γιατί άμα διαφωνούμε για πράματα που δεν έχουμε συγκρίνει, είναι σαν να τσακωνόμαστε για τον λογαριασμό πριν παραγγείλουμε!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Η ανακοίνωση ασκεί και ευρύτερη κριτική για έργα πολιτισμού, πάρκα, βιβλιοθήκες και τον Κούταβο.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, ωρέ, το ότι χρειαζόμαστε βιβλιοθήκες δεν σημαίνει πως δεν χρειαζόμαστε γήπεδα!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Είναι διαφορετικές δημοτικές προτεραιότητες.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ακριβώς! Να τα συζητάμε όλα. Αλλά άμα κάθε φορά που φτιάχνεται ένας αθλητικός χώρος θυμόμαστε το ωδείο, κι άμα πάμε να φτιάξουμε ωδείο θυμόμαστε το γήπεδο, θα καταλήξουμε να παίζουμε βόλεϊ με βιολιά!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Αυτό θα είχε ενδιαφέρον.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και διαιτητής θα ήταν ο μαέστρος!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Πώς θα σφύριζε;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Με το κλαρίνο, ωρέ!
ΠΡΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗ — ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ
ΞΕΡΟΛΑΣ: Υπάρχουν πάντως και τα ερωτήματα για τις εργολαβίες, τα ποσά και τις ημερομηνίες.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και πρέπει να απαντηθούν με στοιχεία.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Αυτό είναι λογοδοσία.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Εγώ προτείνω κάτι καλύτερο!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Τι;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Να οργανώσουμε στα Κουρκουμελάτα το πρώτο Πανκεφαλληνιακό Πρωτάθλημα Ανακοινώσεων!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Πώς θα παίζεται;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Θα έχουμε τέσσερα αγωνίσματα!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Για λέγε.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Πρώτο, δρόμος ταχύτητας εκατό λέξεων. Δεύτερο, άλμα επί της παραγράφου. Τρίτο, ρίψη δελτίου Τύπου. Και τέταρτο, μαραθώνιος απαντήσεων!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Και ποιος θα κερδίζει;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Εκείνος που θα καταφέρει να πει κάτι καινούργιο χωρίς να επαναλάβει τρεις φορές τα προηγούμενα!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Ωρέ, αυτό είναι δύσκολο άθλημα!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Γι’ αυτό θα έχει ολυμπιακές προδιαγραφές!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Και το γήπεδο;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Το γήπεδο, ευλογημένε, θα το κρατήσουμε για τους αθλητές. Γιατί οι ανακοινώσεις μπορούν να γίνουν και σε μια αίθουσα. Τα παιδιά όμως χρειάζονται πραγματικό χώρο για να αθληθούν!
ΠΡΑΞΗ ΠΕΜΠΤΗ — ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤ1
Ξαφνικά, ο Ξερόλας χτύπησε το χέρι στο τραπέζι.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Σταμάτα! Έχουμε έκτακτη είδηση!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ετελείωσε το γήπεδο;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Όχι!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Βγήκε νέα ανακοίνωση;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Όχι!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, τότε τι έγινε;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε μεγάλη τηλεοπτική αντιπαράθεση στον ΑΝΤ1 με τον Άκη Παυλόπουλο και τον Βασίλη Χιώτη.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: ΩΡΕ, ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΣΟΥ ΒΑΛΑΝΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗ;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Ήταν συνέντευξη, όχι αγώνας!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, άμα όλοι διαφωνούνε για το ποιος μιλάει, να βάλουνε ένα χρονόμετρο σαν εφκειό που κουβαλάς!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Το πρόβλημα ήταν ακριβώς ο χρόνος. Η Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι οι δημοσιογράφοι τη διέκοπταν και δεν την άφηναν να ολοκληρώσει τις καταγγελίες της.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και οι δημοσιογράφοι;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Είπαν πως ο χρόνος της εκπομπής τελείωνε και αντέδρασαν στις προσωπικές αιχμές.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Δηλαδή, ωρέ, ο ένας ζητούσε χρόνο, ο άλλος έλεγε πως τελείωσε, κι ο τρίτος ήθελε να απαντήσει;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Περίπου έτσι εξελίχθηκε η ένταση.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, αυτό δεν είναι συνέντευξη! Είναι αγώνας σκυταλοδρομίας όπου κανείς δεν παραδίδει τη σκυτάλη!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Η Κωνσταντοπούλου αποκάλεσε τον Παυλόπουλο «φερέφωνο του Θεοδωρικάκου», ενώ εκείνος ζήτησε να ανακαλέσει.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Φερέφωνο;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Έτσι τον χαρακτήρισε.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ωρέ, άμα το άκουγε ο παππούς μου, θα νόμιζε πως μιλάνε για εκείνο το παλιό χωνί που βάζανε στο γραμμόφωνο!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Ο χαρακτηρισμός προκάλεσε έντονη αντίδραση.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, φυσικό είναι. Άμα αντί να συζητάμε το θέμα αρχίζουμε να συζητάμε τι είναι ο συνομιλητής, το θέμα πάει περίπατο!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες στο επίκεντρο της συζήτησης.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και γι’ αυτό, ωρέ, χρειάζονται ερωτήσεις, απαντήσεις και χρόνος. Όχι να κάνουμε τις τραγωδίες αφορμή για αστεία. Εμείς θα σατιρίσουμε το τηλεοπτικό μπάχαλο, όχι τον πόνο των ανθρώπων.
ΠΡΑΞΗ ΕΚΤΗ — Ο ΞΕΡΟΛΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ
Ο Ξερόλας σηκώθηκε, ίσιωσε το παπιγιόν του και έβαλε το χρονόμετρο μπροστά στον Στραβοπάτη.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Θα κάνουμε αναπαράσταση μιας φανταστικής τηλεοπτικής εκπομπής!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και ποιος θα είναι παρουσιαστής;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Εγώ!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και καλεσμένος;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Εσύ!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ωραία. Να πω πρώτα καλημέρα;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Έχετε τριάντα δευτερόλεπτα!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Καλημέρα σας, κύριε παρουσιαστά. Σχετικά με το Αθλητικό Κέντρο Κουρκουμελάτων—
ΞΕΡΟΛΑΣ: Σας διακόπτω!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: ΩΡΕ, ΔΕΝ ΕΙΠΑ ΑΚΟΜΑ ΤΙΠΟΤΑ!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Τελειώνει ο χρόνος!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Μα έχω ακόμη είκοσι δευτερόλεπτα!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Θα κάνω μια ερώτηση!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Κάνε την!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Γιατί καθυστέρησε το έργο;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Σύμφωνα με όσα εξήγησαν ο Μιχαλάτος και ο Σαμούρης, υπήρξε πρόβλημα με τον προηγούμενο εργολάβο και—
ΞΕΡΟΛΑΣ: Ο χρόνος σας τελείωσε!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: ΩΡΕ, ΕΣΥ ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΣ!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Θα σας καλέσουμε ξανά!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: ΠΟΤΕ;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Όταν ολοκληρωθεί το έργο!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΕ ΚΑΛΕΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΡΕΚΛΑ!
Ο καφετζής, που παρακολουθούσε από τον πάγκο, ξέσπασε στα γέλια.
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Ωρέ, εσείς δεν χρειάζεστε τηλεοπτικό σταθμό. Χρειάζεστε έναν άνθρωπο να σας κλείνει το μικρόφωνο!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Μη μας το κλείσεις, γιατί έχουμε ακόμη να εξηγήσουμε τρεις εργολαβίες!
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Τότε θα κλείσω το μαγαζί!
ΠΡΑΞΗ ΕΒΔΟΜΗ — Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΑ ΛΕΠΤΑ
ΞΕΡΟΛΑΣ: Μου ήρθε μια ιδέα. Να ιδρύσουμε Ανεξάρτητη Αρχή Τηλεοπτικού Χρόνου!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ωρέ, έχουμε τόσες αρχές. Μια ακόμη μας έλειπε!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Θα μετράμε πόση ώρα μιλάει κάθε καλεσμένος.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και πόση ώρα μιλάει ο παρουσιαστής;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Κι αυτή!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και πόση ώρα διακόπτει ο ένας τον άλλον;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Βεβαίως!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και πόση ώρα διαφωνούνε για το ποιος διέκοψε πρώτος;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Θα έχουμε ειδική κατηγορία.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, ωραία! Θα βγάλουμε και πίνακα αποτελεσμάτων!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Τι θα γράφει;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: «Χρόνος συνέντευξης: είκοσι λεπτά. Χρόνος διαφωνίας για τον χρόνο: δεκαεννέα λεπτά. Χρόνος για το θέμα: όσο χρειάζεται για να πεις καλημέρα!»
ΞΕΡΟΛΑΣ: Χαχαχα!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και στο τέλος θα απονέμεται το Χρυσό Μικρόφωνο!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Σε ποιον;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!
ΠΡΑΞΗ ΟΓΔΟΗ — ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Ο Στραβοπάτης ξανακοίταξε τον φάκελο των Κουρκουμελάτων και το κινητό με το τηλεοπτικό απόσπασμα.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ξερόλα, τώρα κατάλαβα τι κοινό έχουνε τα δύο θέματα.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Για λέγε.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Στα Κουρκουμελάτα, ο κόσμος θέλει να ξέρει πότε θα ανοίξει το γήπεδο.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Σωστά.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Στον ΑΝΤ1, ο τηλεθεατής ήθελε να ακούσει τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Επίσης σωστά.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Και στα δύο, άμα χαθεί το βασικό ερώτημα μέσα στον καβγά, ο άνθρωπος μένει να κοιτάζει!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Δηλαδή;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Για το γήπεδο, να παρουσιάζονται τα έργα, τα ποσά, οι δυσκολίες και το χρονοδιάγραμμα. Να ελέγχεται η πρόοδος. Να ακούγονται οι αντιρρήσεις και οι απαντήσεις.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Και για την τηλεόραση;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Να ρωτάει ο δημοσιογράφος, να απαντά ο καλεσμένος και να ακούει ο κόσμος. Άμα χρειάζεται αντίλογος, να γίνεται με επιχειρήματα.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Ωρέ, μιλάς πολύ λογικά σήμερα!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Μην το διαδώσεις! Θα μου χαλάσεις τη φήμη!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Και για τα Κουρκουμελάτα τι εύχεσαι;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Να επαληθευτεί η εκτίμηση του δημάρχου για παράδοση την περίοδο των εορτών. Να γίνει ο χώρος ασφαλής και λειτουργικός και να ξαναμπούν τα παιδιά μέσα.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Κι αν δεν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Τότε να δοθούν νέες, συγκεκριμένες εξηγήσεις. Το γήπεδο δεν είναι ούτε τρόπαιο μιας ανακοίνωσης ούτε ιδιοκτησία κανενός. Είναι για τον κόσμο.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Και για τον τηλεοπτικό καβγά;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Να θυμηθούνε πως το μικρόφωνο δεν είναι μπάλα να το κρατάς μέχρι να λήξει ο αγώνας!
ΠΡΑΞΗ ΕΝΑΤΗ — Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ
Ο καφετζής πλησίασε για να μαζέψει τα φλιτζάνια.
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Λοιπόν, τελειώσατε;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Μισό λεπτό!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ωρέ, μη λες «μισό λεπτό»! Από το πρωί μισά λεπτά ζητάνε όλοι!
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Θέλετε άλλον καφέ;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Να απαντήσω εγώ!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Όχι, εγώ!
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: ΕΝΑΝ ΚΑΦΕ ΡΩΤΗΣΑ, ΩΡΕ! ΟΧΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Εγώ έχω δικαίωμα στον λόγο!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Κι εγώ έχω δικαίωμα στον καφέ!
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Εγώ έχω δικαίωμα να πληρωθώ;
Οι δυο τους σώπασαν.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Έχουμε πρόβλημα χρόνου.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Έχουμε και πρόβλημα ταμείου.
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Πληρώστε και φύγετε!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ωρέ, να ολοκληρώσω μια κουβέντα!
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: ΟΧΙ! ΤΕΛΕΙΩΣΕ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΣΑΣ!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Μη μας διακόπτεις!
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Θα ανακαλέσετε τον χαρακτηρισμό;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ποιον χαρακτηρισμό;
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Που είπατε τον καφέ μου νεροζούμι!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Δεν είπαμε τέτοιο πράμα!
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: Ωραία. Τότε πληρώστε!
Ο Στραβοπάτης σηκώθηκε αργά, φόρεσε την τραγιάσκα και κοίταξε τον Ξερόλα με ύφος σοβαρό.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ξερόλα, μια τελευταία κουβέντα.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Σε ακούω.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Στα Κουρκουμελάτα περιμένουμε να τελειώσει ένα έργο. Στην τηλεόραση περιμένουμε να τελειώσει μια κουβέντα.
ΞΕΡΟΛΑΣ: Και;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: ΕΜΕΙΣ ΕΠΑΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Ο ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ!
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ! ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Μπορώ να έχω ένα λεπτό;
ΚΑΦΕΤΖΗΣ: ΟΧΙ!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: ΩΡΕ, ΕΦΚΕΙΟΣ ΘΑ ΗΤΑΝ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ!
ΞΕΡΟΛΑΣ: Γιατί;
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΠΡΙΝ ΤΟΥ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ — ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑ ΕΥΡΩ!
Και κάπως έτσι, ο πρώτος τηλεοπτικός καβγάς που έγινε ποτέ χωρίς κάμερες, χωρίς καλεσμένους και χωρίς διαφημιστικό διάλειμμα τελείωσε με δύο καφέδες πληρωμένους.
Το Αθλητικό Κέντρο Κουρκουμελάτων εξακολουθούσε να περιμένει την ολοκλήρωσή του.
Και ο Ξερόλας εξακολουθούσε να κρατά το χρονόμετρο.
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: ΩΡΕ, ΚΛΕΙΣ’ ΤΟ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΠΙΤΙ;
ΞΕΡΟΛΑΣ: Βεβαίως! Είμαστε σε ζωντανή μετάδοση!
ΣΤΡΑΒΟΠΑΤΗΣ: Ε, ΤΟΤΕ ΠΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ ΝΑ ΜΟΥ ΦΕΡΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΟΥ, ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΡΙΖΩΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ!
Σημείωση της σύνταξης: Η σατιρική σειρά «Στραβοπάτης και Ξερόλας» αποτελεί προϊόν μυθοπλασίας. Οι δύο πρωταγωνιστές είναι φανταστικά πρόσωπα και οι διάλογοί τους επινοημένοι. Οι αναφορές σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα εντάσσονται αποκλειστικά στο πλαίσιο της σάτιρας και δεν αποτελούν πραγματικές συνομιλίες ή δηλώσεις τους. Οι καταγγελίες και οι διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις αποδίδονται στα πρόσωπα που τις διατύπωσαν.



