Για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος,  ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας εξήγησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως η ΗΔΙΚΑ θα αρχίσει να ετοιμάζει άμεσα μια απλή εφαρμογή-πλατφόρμα, η οποία λογικά θα ανοίξει στις 17 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός επισήμανε πως πρέπει να διακρίνεται η έκτακτη ενίσχυση που δίνεται τώρα από την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, στην οποία εντάσσονται τα όποια επιδόματα.

Το «σκανάρισμα» του Κοινωνικού Μερίσματος -Ποιοι θα το πάρουν

Σε νοικοκυριά με έναν μακροχρόνια άνεργο γονέα, με τουλάχιστον ένα παιδί και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ θα κατευθυνθεί το 66% του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ που θα χορηγήσει η κυβέρνηση.
Η έκτακτη ενίσχυση, ύψους 700 ευρώ ανά νοικοκυριό θα χορηγηθεί σε 250.000 νοικοκυριά, με 953.000 μέλη. Εξ αυτών το 66% ή 163.778 είναι οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι άνεργος για περισσότερους από 12 μήνες, με τουλάχιστον ανήλικο παιδί και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
Το 16% του κοινωνικού μερίσματος θα δοθεί σε 40.927 οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι άνεργοι για λιγότερο από12 μήνες, έχουν ένα ανήλικο τέκνο και έχουν φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Το 10% του μερίσματος θα κατευθυνθεί σε 25.632 οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρίες έως 24 ετών, που είναι δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος. Το 8% του μερίσματος θα διοχετευθεί σε 19.140 πολύτεκνες οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί το μέρισμα είναι τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία δέκα έτη (θα βεβαιώνεται από τη φορολογία εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία), αλλά και οι δύο γονείς του νοικοκυριού να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
Τέλος, για να λάβει κάποιος από τους προαναφερόμενους δικαιούχος το μέρισμα θα πρέπει το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Αν τις υπερβαίνει τότε αυτόματα θα αποκλείεται από την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι βάσει υπολογισμών, εκ των 250.000 δικαιούχουν, οι 50.000 «φαίνεται» να είναι αλλοδαποί και γι’αυτό η κυβέρνηση εφαρμόζει συγκεκριμένα κριτήρια.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη η καταβολή των ποσών θα γίνει λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.  Επικρατέστερες ημερομηνίες είναι είτε η Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, είτε η Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου  2019 (με τη δεύτερη περίπτωση να υπερισχύει εφόσον η πλατφόρμα ανοίξει τελικά στις 17/12)

Πηγή: aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΠως αυξήθηκαν κατά 50.000 οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος – Ποιοι θα πάρουν τα 700 ευρώ – Όροι και προϋποθέσεις
Επόμενο άρθροViral Aθήνα: Πάρτι στα social για τα γαλάζια… αντικουνουπικά χριστουγεννιατικά φωτάκια (φωτο)