Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων εστίασης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

«Δώρο» τα πρώτα έξοδα για την εστίαση: Στα «σκαριά» είναι σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikonomia.gr πρόγραμμα ενίσχυσης εστιατορίων, καφε- μπαρ, κ.ά., το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόλις ανάψει το «πράσινο φως» για να ανεβάσουν ρολά οι επαγγελματίες της εστίασης. Τα ποσά τα οποία θα χορηγηθούν από το κράτος θα είναι μη επιστρεπτέα και θα καλύψουν τις δαπάνες που θα γίνουν για την προμήθεια προϊόντων και πρώτων υλών.

Διαβάστε επίσηςΥπουργείο Εσωτερικών: Έξτρα χρήμα στους Δήμους λόγω κορωνοιού-Πόσα παίρνουν Αργοστόλι, Ληξούρι, Σάμη & Ιθάκη (απόφαση)

Διαβάστε επίσηςΥπουργείο Εσωτερικών: Στέλνει χρήμα στην Κεφαλονιά λόγω ΙΑΝΟΥ-Πόσα θα πάρουν οι Δήμοι Αργοστολίου & Ληξουρίου (αποφάσεις)

Διαβάστε επίσης: Πόρος: Καθαρίστηκε από τον Δήμο ο χώρος του μνημείου “Περσέας”-Κουρκουμέλης: “Θα έπρεπε να έχει μια καλύτερη προβολή” (εικόνες)

Διαβάστε επίσηςΜάκης Σιμωτάς (Πρόεδρος Εστιατόρων): “Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τα μέτρα-Χθες στην Π. Βαλλιάνου-Πλατεία-Ριζοσπαστών κυκλοφορούσαν 1500 άτομα-Έρχονται “λουκέτα” στην εστίαση” (ηχητικό)

Διαβάστε επίσης: Τιμοθεάτος: “Μετά το θέμα με την Αγγλία οι κρατήσεις για Μάιο-Ιούνιο έχουν σταματήσει” (ηχητικό)

Διαβάστε επίσης: Κεφαλονιά: Φυσική σκιά, καταγάλανα νερά: Η πριβέ παραλία μέσα σε σπηλιά δικαίως θεωρείται η ωραιότερη στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης: Εγρήγορση εφαρμογής μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά & Ιθάκη-Αυστηροί έλεγχοι στις εισόδους & καραντίνα σε όσους έρχονται από το εξωτερικό

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο γραφείο του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη σχεδιάζεται το πρόγραμμα μέσω του οποίου οι επαγγελματίες της εστίασης θα πριμοδοτηθούν για τα πρώτα τους έξοδα, ώστε να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους και να επαναλειτουργήσουν έπειτα από αρκετούς μήνες αδράνειας. Άλλωστε, όπως λένε οι ίδιοι οι επαγγελματίες «Με το που θα ανοίξουμε την πόρτα του μαγαζιού για να δουλέψουμε, ανοίγουμε την πόρτα και στα έξοδα».

«Επιχορήγηση πρώτων εξόδων» για την εστίαση
Σχεδόν 1 στις 2 επιχειρήσεις δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια να «ζεστάνει τις μηχανές» και να πάρει μπροστά και αυτό -σύμφωνα πάντα με τα όσα λένε επαγγελματίες- είναι το μεγάλο «στοίχημα» για την επόμενη μέρα. Ζητούν λοιπόν «επιχορηγήσεις πρώτων εξόδων» και όπως φαίνεται… θα τις έχουν.
Για μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα, δηλαδή ανύπαρκτα κεφάλαια κίνησης, κάνουν λόγο παράγοντες της αγοράς: Η πρόταση που έριξαν στο τραπέζι, από τον κλάδο της εστίασης όπου τα μαγαζιά είναι κλειστά εδώ και 5 μήνες, είναι η θεσμοθέτηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου για κεφάλαιο κίνησης, ως επιχορήγηση, σε ένα εύρος 1.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη δυναμικότητα της επιχείρησης. Και επισημαίνουν πως με το «καλημέρα» τα έξοδα θα αρχίσουν να τρέχουν καθώς για να ανοίξει ένα κατάστημα χρειάζεται χρήματα για προμήθειες που θα «χτιστούν» εκ του μηδενός.

Προϋποθέσεις για την επιχορήγηση κεφαλαίου κίνησης
Με βάση αυτή την πρόταση, το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει το πρόγραμμα «επιχορήγησης πρώτων εξόδων», που θα αφορά σε επιχειρήσεις της εστίασης: Προϋπόθεση για να λάβει κάποιος την ενίσχυση θα είναι να παρουσιάζει συρρίκνωση του κύκλου εργασιών του το 2020 έναντι του 2019. Το ποσοστό της απαιτούμενης συρρίκνωσης τζίρου υπολογίζεται πως θα οριοθετηθεί κοντά στο 30%, όσο είναι και στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών που ετοιμάζεται να «βγάλει στον αέρα» το υπουργείο Οικονομικών.
Το ύψος της «επιχορήγησης πρώτων εξόδων» που θα καλύπτει τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης για την επανεκκίνηση της εστίασης, θα καθορίζεται ως ποσοστό του κύκλου εργασιών που έκανε η κάθε επιχείρηση το 2019, σε συνάρτηση με τα κόστη προμήθειας πρώτων υλών. Το συνολικό ποσό που υπολογίζεται πως θα διατεθεί ίσως ξεπεράσει και τα 300 εκατ. ευρώ.
Στο πρόγραμμα μάλιστα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ενταχθούν και νεοσύστατες επιχειρήσεις και συγκεκριμένα όσες θα έχουν κάνει έναρξη εργασιών ως την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης.

Και εγγυημένα δάνεια από το Δημόσιο
Και αν το ζήτημα της επιχορήγησης για κεφάλαια κίνησης έχει πέσει στο τραπέζι, από την πλευρά του το υπουργείο Ανάπτυξης ενεργοποιεί μέσα στις επόμενες ημέρες νέο πρόγραμμα «έξυπνων» δανείων… χειρουργικής ακρίβειας τα οποία θα στοχεύσουν στη στήριξη μικρών υγιών οικογενειακών επιχειρήσεων: Μέσω αυτού θα χορηγηθούν κεφάλαια κίνησης 50.000 ευρώ, εγγυημένα από το Δημόσιο. Έτσι, μπαίνει στην τελική ευθεία η ενίσχυση σχεδόν 8.000 πολύ μικρών επιχειρήσεων που θα χρηματοδοτηθούν με χαμηλότοκα εγγυημένα δάνεια, από τον Γ’ κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων.
Μέσα από αυτό το «έξυπνο» πρόγραμμα που θα στοχεύει στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων θα χρηματοδοτηθούν εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν κύκλο εργασιών έως 200.000 ευρώ. Η προμήθεια της εγγύησης που καταβάλουν οι επιχειρήσεις επιχορηγείται πλήρως, τηρουμένων των περιορισμών των κρατικών ενισχύσεων.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις
Σημαντική καινοτομία του νέου προγράμματος είναι η αποκλειστική στόχευσή του στη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας, με τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:
– κατά την 31.12.2019 είχαν Κύκλο Εργασιών έως 200.000 ευρώ ή έχουν συσταθεί έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στην τράπεζα
– κατά την 31.12.2019 δεν θεωρούνται προβληματικές (όπως αναφέρεται στο σημείο 18 του άρθρου 2 του Κανονισμού 651/2014). Όταν πρόκειται για, Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις ανεξάρτητα αν ήταν προβληματικές στις 31.12.2019, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης
– κρίνονται πιστοληπτικά αποδεκτές σύμφωνα με την ισχύουσα πιστωτική πολιτική και τις εσωτερικές διαδικασίες των πιστωτικών ιδρυμάτων
– είναι τραπεζικά ενήμερες (έχουν οφειλή < 90 ημερών ) κατά την ημερομηνία της αίτησης
– επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν ενταχθεί στον Α’ και Β’ Κύκλο του Ταμείου Εγγυοδοσίας, και

Ποια είναι τα ποσά των δανείων
Στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που θα λάβουν έγκριση, μέσω του προγράμματος, παρέχεται εγγύηση 80% σε δάνειο κεφαλαίου κίνησης που θα λάβουν από μία εκ των συνεργαζόμενων τραπεζών. Το ποσό του αρχικού κεφαλαίου του Δανείου δεν θα υπερβαίνει το ένα από τα παρακάτω, (όποιο είναι μικρότερο):
– 50.000 ευρώ ή
– το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της Επιχείρησης κατά το έτος 2019 ή
– το ποσό που προκύπτει από τις ανάγκες ρευστότητας που πρέπει να καλύψει ο δικαιούχος από την ημερομηνία χορήγησης για τους επόμενους 18 μήνες. Οι ανάγκες ρευστότητας θα πρέπει να καθορίζονται μέσω αυτοπιστοποίησης από τον δικαιούχο.

Πηγή: flamis.gr