Εγρήγορση εφαρμογής μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά & Ιθάκη-Αυστηροί έλεγχοι στις εισόδους & καραντίνα σε όσους έρχονται από το εξωτερικό

  • Ζητείται εγρήγορση των οργάνων της τάξης για ελέγχους στα λιμάνια εισόδου-εξόδου και σε μόνιμες εστίες συγκέντρωσης πολιτών”

  • Επιτακτική η έκκληση στους Ιατρικούς Συλλόγους για την φειδωλή έκδοση πιστοποιητικών μετακίνησης για λόγους υγείας”

  • Εφαρμογή της 14ημερης καραντίνας ειδικά στην περίπτωση εισερχομένων από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακαβιάς και Ευζώνων σύμφωνα με το ΦΕΚ 1154/24.03.2021”

Τη λήψη δέσμης μέτρων και ενεργειών αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού (COVID-19), στις Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Ζακύνθου, είχε ως αντικείμενο η συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε μεσω τηλεδιάσκεψης μετά από πρωτοβουλία της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και του Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Νίκου Μηλιώτη.

Η επικεφαλής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην εναρκτήρια τοποθέτησή της, χαρακτήρισε τις στιγμές που βιώνουμε κρίσιμες για τα Επτάνησα και την υγεία των πολιτών, ζητώντας εγρήγορση, συντονισμό, συνεργασία και αυστηρή τήρηση των μέτρων για να ξεπεραστεί το πρόβλημα, να προστατέψουμε την υγεία και να αποκτήσουμε εικόνα ασφαλούς προορισμού ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Διαβάστε επίσηςΥπουργείο Εσωτερικών: Έξτρα χρήμα στους Δήμους λόγω κορωνοιού-Πόσα παίρνουν Αργοστόλι, Ληξούρι, Σάμη & Ιθάκη (απόφαση)

Διαβάστε επίσηςΥπουργείο Εσωτερικών: Στέλνει χρήμα στην Κεφαλονιά λόγω ΙΑΝΟΥ-Πόσα θα πάρουν οι Δήμοι Αργοστολίου & Ληξουρίου (αποφάσεις)

Διαβάστε επίσης: Πόρος: Καθαρίστηκε από τον Δήμο ο χώρος του μνημείου “Περσέας”-Κουρκουμέλης: “Θα έπρεπε να έχει μια καλύτερη προβολή” (εικόνες)

Διαβάστε επίσηςΜάκης Σιμωτάς (Πρόεδρος Εστιατόρων): “Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τα μέτρα-Χθες στην Π. Βαλλιάνου-Πλατεία-Ριζοσπαστών κυκλοφορούσαν 1500 άτομα-Έρχονται “λουκέτα” στην εστίαση” (ηχητικό)

Διαβάστε επίσης: Τιμοθεάτος: “Μετά το θέμα με την Αγγλία οι κρατήσεις για Μάιο-Ιούνιο έχουν σταματήσει” (ηχητικό)

Διαβάστε επίσης: Κεφαλονιά: Φυσική σκιά, καταγάλανα νερά: Η πριβέ παραλία μέσα σε σπηλιά δικαίως θεωρείται η ωραιότερη στην Ελλάδα

Διαβάστε επίσης: Εγρήγορση εφαρμογής μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορωνοϊού σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά & Ιθάκη-Αυστηροί έλεγχοι στις εισόδους & καραντίνα σε όσους έρχονται από το εξωτερικό

Ζητώ την προσωπική και υπηρεσιακή εγρήγορσή σας και συνεργασία για να εκτονωθεί η κρίση και θα περάσουμε την Άνοιξη με ασφάλεια. Όλοι μας παρακολουθούν. Επικοινωνούν μαζί μου τουριστικοί πράκτορες και Πρεσβείες. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από αυτή της προσοχής για να αποδείξουμε πως μπορούμε να περάσουμε ασφαλείς στην επόμενη ημέρα. Σημαντικό, πλέον, είναι να καταγράψουμε τις αδυναμίες του συστήματος εφαρμογής μέτρων και τα αιτήματα των φορέων για να τα μεταφέρουμε στα αρμόδια κέντρα και να δρομολογήσουμε λύσεις” δήλωσε η Ρόδη Κράτσα.

Αποφασίστηκε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να οργανωθούν ενέργειες και δράσεις:

  • Με σημείο αναφοράς την Κυλλήνη ως πύλη εισόδου για Ζάκυνθο και Κεφαλονιά-Ιθακη, να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και να ζητηθούν από τις αρμόδιες αρχές έγγραφες οδηγίες και η δυνατότητα της εν πλω διεξαγωγής rapid test.

  • Να “τρέξει” καμπάνια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών με κοινωνικά μηνύματα που θα προβάλλονται μέσω των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, των εφημερίδων και sites που έχουν εμβέλεια στα Επτάνησα.

  • Κινητοποίηση των ενεργών πολιτών και Εθελοντικών Ομάδων της Ζακύνθου μέσω των Γραφείων Πολιτικής Προστασίας χορηγώντας τους έντυπο υλικό προς τους πολίτες.

  • Θα απευθυνθεί κάλεσμα και προς τους Δήμους του Ιονίου να συνδράμουν με κάθε μέσο και τρόπο στους ελέγχους, την ενημέρωση και πρόληψη για την ασφάλεια των πολιτών.

Επίσης, έγιναν αναφορές για την εφαρμογή της 14ημερης καραντίνας ειδικώς στην περίπτωση των εργαζομένων στις διεθνείς χερσαίες μεταφορές, οι οποίοι εισέρχονται από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακαβιάς και Ευζώνων σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ΦΕΚ 1154/24.03.2021 περι επιβολής των μέτρων του προσωρινού περιορισμού των χερσαίων, αεροπορικών και θαλάσσιων συνδέσεων της Χώρας, της απαγόρευσης εισόδου στη Χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν και του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Στην συνάντηση εργασίας συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης Σταυρος Τραυλός, Π.Ε. Ζακύνθου Γιώργος Στασινόπουλος, Οικονομικών και θεμάτων Πολιτισμού Κατερίνα Μοθωναίου, ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Αντώνης Σουρβίνος, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η Γενική Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας, οι Διευθυντές Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Ζακύνθου, ο Διοικητής Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας και οι Προϊστάμενοι Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Κεφαλληνίας & Ιθάκης και Ζακύνθου

Έκκληση να ενταθούν οι προσπάθειες τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων απεύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής, Δημόσιας Υγείας και Απασχόλησης Κώστας Ζορμπάς επισημαίνοντας πως “πρέπει να προσέχουμε. Το μεγάλο βάρος πέφτει μοιρασμένο σε όλους μας. Είναι η περίοδος που κλείνονται συμβόλαια, που θα ληφθούν αποφάσεις για το ποιές περιοχές θα ανοίξουν, πως θα ανοίξουν. Έχουμε διατηρήσει το Ιόνιο σε καλά επίπεδα μέσω της καμπάνιας που ξεκίνησε από πέρυσι στην έναρξη της πανδημίας. Η εικόνα μας χαλάει. Δεν πρέπει να ατονήσουμε. Τώρα έχουμε ανάγκη εντατικοποίησης των μέτρων και της εγρήγορσης”.

Ειδική μνεία για την Ζάκυνθο έκανε απευθυνόμενος σε αιρετούς, στρατιωτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Νίκος Μηλιώτης δηλώνοντας “ξέρω πως ειναι δύσκολη περιοχή, δύσκολη μετά την Αθήνα και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Δεν ειναι δυνατόν να φτάνει σε εμάς η πληροφόρηση ότι δίπλα στην πλατεία κάτι γίνεται και εκείνοι που πρέπει να το γνωρίζουν να κάνουν ότι δεν το βλέπουν. Ζητάμε ευαισθητοποίηση αυτών των πολιτών, οι οποίοι σε βάρος της κοινωνίας της Ζακύνθου και σε βάρος της υγείας τους κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να σκέπτονται τις συνέπειες. Πρέπει να είστε σε πλήρη εγρήγορση και αποφασιστικότητα γιατι μπορεί να πεθάνει κόσμος και έχουμε υποχρέωση να το αποτρέψουμε”.

Κλείνοντας την συζήτηση η Περιφερειάρχης δήλωσε “Η υπόθεση των πιστοποιητικών υγείας για την διευκόλυνση της μετακίνησης ειναι σοβαρή και πρέπει να γίνει έκκληση στους Ιατρικούς Συλλόγους λόγω της παρατηρούμενης ευκολίας έκδοσης πιστοποιητικών υγείας για την διευκόλυνση μετακίνησης ατόμων από και προς τα νησιά”.