Σχέδιο για αύξηση της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών Επιτροπών βρίσκεται υπό συζήτηση στη Βουλή. Το ποσό εξετάζεται να αυξηθεί από τα σημερινά 50 στα 75 ευρώ ανά συνεδρίαση, δηλαδή κατά 50%, με στόχο –εφόσον υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων– η αλλαγή να εφαρμοστεί από το νέο έτος.
Μια συζήτηση με ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Βουλής, καθώς εξετάζεται η αύξηση της αποζημίωσης που καταβάλλεται στους βουλευτές για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Το θέμα δεν έχει ακόμη «κλειδώσει», καθώς αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει χωρίς να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις και, κυρίως, εφόσον εξασφαλιστεί συμφωνία μεταξύ των κομμάτων.
Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει αύξηση της συγκεκριμένης αποζημίωσης από τα 50 ευρώ στα 75 ευρώ ανά συνεδρίαση.
Πρακτικά πρόκειται για αύξηση 25 ευρώ ή 50% σε σχέση με το σημερινό ποσό.
Στόχος να ισχύσει από το νέο έτος
Η αλλαγή εξετάζεται από τη διοίκηση της Βουλής υπό τον πρόεδρο Νικήτα Κακλαμάνη, με χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τη νέα χρονιά.
Για να συμβεί αυτό, ωστόσο, υπάρχει μια βασική πολιτική προϋπόθεση: να υπάρξει συμφωνία των κομμάτων.
Το θέμα θεωρείται ευαίσθητο, καθώς οποιαδήποτε αύξηση αποζημίωσης που αφορά τους βουλευτές είναι εύλογο ότι μπορεί να προκαλέσει δημόσια συζήτηση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία το κόστος ζωής και οι αποδοχές των πολιτών βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Γι’ αυτό και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναζητείται ευρύτερη συνεννόηση πριν γίνει οποιοδήποτε επόμενο βήμα.
Η συζήτηση μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ζήτημα συζητήθηκε την Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Πάρης Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ, ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ και ο Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας.
Η χρονική στιγμή έχει τη σημασία της, καθώς η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά τη Διάσκεψη και συνεπώς δεν αποτυπώθηκε στα επίσημα πρακτικά της.
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι έχει υπάρξει απόφαση ή ότι τα συγκεκριμένα κόμματα έχουν συμφωνήσει στην αύξηση.
Το θέμα παραμένει στο επίπεδο της διερεύνησης των διαθέσεων και της αναζήτησης της απαραίτητης πολιτικής συναίνεσης.
Κακλαμάνης: «Εγώ δεν παίρνω τέτοια απόφαση»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης εμφανίζεται να αποφεύγει να αναλάβει μονομερώς την ευθύνη μιας τέτοιας απόφασης.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, ο ίδιος επισημαίνει ότι το ζήτημα της αύξησης έχει τεθεί από αρκετούς βουλευτές.
Μεταξύ των περιπτώσεων που αναφέρονται είναι και εκείνη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Μπιάγκη, ο οποίος φέρεται να είχε θέσει το θέμα σε συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής.
Ανάλογες αναφορές φέρεται να έχουν γίνει και από μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων.
Η θέση του Νικήτα Κακλαμάνη, ωστόσο, είναι ότι μια τέτοια απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί αποκλειστικά από τον ίδιο.
«Εγώ δεν παίρνω τέτοια απόφαση», είναι η χαρακτηριστική θέση που του αποδίδεται, παραπέμποντας ουσιαστικά τους βουλευτές στις κοινοβουλευτικές τους ομάδες.
Με άλλα λόγια, η προεδρία της Βουλής φαίνεται να θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση μια προηγούμενη πολιτική συμφωνία.
Γιατί η αύξηση μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις
Το ζήτημα αποκτά αναπόφευκτα και κοινωνική διάσταση.
Η μετάβαση από τα 50 στα 75 ευρώ μπορεί σε απόλυτους αριθμούς να αντιστοιχεί σε μόλις 25 ευρώ επιπλέον ανά συνεδρίαση. Σε ποσοστιαία βάση, όμως, πρόκειται για αύξηση 50%.
Και αυτό είναι πιθανό να αποτελέσει το βασικό σημείο της δημόσιας συζήτησης εφόσον τελικά η πρόταση προχωρήσει.
Η συγκεκριμένη αποζημίωση είναι επιπλέον της βουλευτικής αποζημίωσης και συνδέεται με τη συμμετοχή των μελών του Κοινοβουλίου στις εργασίες των Επιτροπών.
Οι Επιτροπές αποτελούν, βεβαίως, βασικό κομμάτι της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, καθώς εκεί πραγματοποιείται σημαντικό μέρος της επεξεργασίας νομοσχεδίων, ακροάσεων και κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Το πολιτικό ερώτημα, ωστόσο, είναι διαφορετικό: εάν αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για μια αύξηση της τάξης του 50% και με ποιον τρόπο μια τέτοια απόφαση θα αιτιολογηθεί απέναντι στην κοινωνία.
Όλα θα κριθούν από τη στάση των κομμάτων
Προς το παρόν, λοιπόν, δεν υπάρχει τελική απόφαση.
Η πρόταση βρίσκεται στο τραπέζι, οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει και ο στόχος φέρεται να είναι η νέα αποζημίωση να τεθεί σε εφαρμογή από τη νέα χρονιά.
Το καθοριστικό στοιχείο θα είναι η στάση των κομμάτων.
Εάν επιτευχθεί συμφωνία και δεν εκδηλωθούν ισχυρές αντιδράσεις, πηγές της Βουλής εκτιμούν ότι η αύξηση μπορεί να προχωρήσει.
Σε διαφορετική περίπτωση, το σχέδιο είναι πιθανό να παραμείνει στο συρτάρι.
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση έχει ήδη ανοίξει: από τα 50 στα 75 ευρώ για κάθε συμμετοχή στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής, με την τελική πολιτική απόφαση να αναζητεί ακόμη τη συναίνεση που απαιτείται.



