Τον υπολόγιζαν λάθος; Η νέα δημοσκόπηση για κόμμα Σαμαρά και το 20% που αλλάζει τα δεδομένα

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί δημοσκόπηση της Interview για την POLITIC, καθώς καταγράφει αξιοσημείωτη δυνητική εκλογική απήχηση για ένα ενδεχόμενο νέο κόμμα με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά.

Το στοιχείο που ξεχωρίζει είναι ότι 12% των ερωτηθέντων δηλώνει πως θα ήταν «πολύ» ή «αρκετά» πιθανό να ψηφίσει έναν πολιτικό φορέα υπό τον πρώην πρωθυπουργό.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ένα επιπλέον 8% απαντά «λίγο» πιθανό.

Έτσι, το συνολικό ποσοστό όσων δεν αποκλείουν, σε διαφορετικό βαθμό, την επιλογή ενός κόμματος Σαμαρά φτάνει στο 20%.

Το 12% δεν είναι πρόθεση ψήφου

Εδώ χρειάζεται μία ουσιαστική διάκριση: το 12% δεν σημαίνει ότι ένα κόμμα Σαμαρά καταγράφεται σήμερα με 12% στην πρόθεση ψήφου.

Η ερώτηση αποτυπώνει τη δυνητική διάθεση των ψηφοφόρων απέναντι σε ένα υποθετικό νέο κόμμα. Επομένως, πρόκειται περισσότερο για την πιθανή «δεξαμενή» στην οποία θα μπορούσε να απευθυνθεί ο Αντώνης Σαμαράς και όχι για εκτίμηση του αποτελέσματος που θα έπαιρνε στις κάλπες.

Παρόλα αυτά, το εύρημα έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία.

Ένα διψήφιο ποσοστό ισχυρής πιθανότητας ψήφου, πριν ακόμη υπάρξει επίσημη ανακοίνωση νέου κόμματος, ψηφοδέλτια ή συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα, δείχνει ότι μια ενδεχόμενη κίνηση του πρώην πρωθυπουργού δεν θα περνούσε απαρατήρητη.

Γιατί η ΝΔ παρακολουθεί στενά τις κινήσεις Σαμαρά

Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι μόνο πόσο θα μπορούσε να συγκεντρώσει τελικά ένα κόμμα Σαμαρά, αλλά κυρίως από πού θα προέρχονταν οι ψηφοφόροι του.

Ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει ισχυρές αναφορές στον παραδοσιακό χώρο της Κεντροδεξιάς και έχει διαφοροποιηθεί επανειλημμένα από την κυβέρνηση σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, εθνικών θεμάτων αλλά και συνολικότερης πολιτικής φυσιογνωμίας.

Κατά συνέπεια, ένα νέο κόμμα υπό την ηγεσία του θα μπορούσε να επιχειρήσει να προσελκύσει συντηρητικούς ψηφοφόρους, πρώην ψηφοφόρους της ΝΔ αλλά και πολίτες που σήμερα δηλώνουν αναποφάσιστοι ή έχουν μετακινηθεί προς άλλα κόμματα δεξιότερα της κυβερνητικής παράταξης.

Ακριβώς αυτό είναι που θα μπορούσε να δημιουργήσει το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία.

Δεν χρειάζεται, άλλωστε, ένα νέο κόμμα να φτάσει στο 12% για να επηρεάσει σημαντικά τους πολιτικούς συσχετισμούς. Ακόμη και ένα σαφώς μικρότερο ποσοστό, εφόσον προέρχεται σε σημαντικό βαθμό από τη σημερινή ή παλαιότερη εκλογική βάση της ΝΔ, θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά την πίεση προς το κυβερνών κόμμα.

Η μάχη στα δεξιά της ΝΔ

Η πιθανότητα δημιουργίας ενός νέου κόμματος από τον Αντώνη Σαμαρά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω του ήδη κατακερματισμένου χώρου στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας.

Μια ενδεχόμενη νέα πολιτική δύναμη με επικεφαλής έναν πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της ΝΔ θα είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά από έναν νεοσύστατο σχηματισμό χωρίς κυβερνητική εμπειρία ή αναγνωρίσιμο ηγέτη.

Ο Αντώνης Σαμαράς διαθέτει ήδη πολιτικό δίκτυο, υψηλή αναγνωρισιμότητα και δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στην κεντρική πολιτική ατζέντα.

Γι’ αυτό και το πραγματικό μέγεθος μιας τέτοιας κίνησης θα μπορούσε να εκτιμηθεί μόνο εφόσον ανακοινωθεί επίσημα: ποια στελέχη θα τον ακολουθήσουν, ποιο θα είναι το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα και ποιους ψηφοφόρους θα καταφέρει τελικά να συσπειρώσει.

Το πρώτο μήνυμα πάντως είναι σαφές

Η δημοσκόπηση δεν μπορεί να προβλέψει από τώρα το εκλογικό ποσοστό ενός κόμματος που δεν έχει ακόμη παρουσιαστεί επίσημα.

Καταγράφει, όμως, κάτι που πολιτικά έχει σημασία: υπάρχει ένα αξιοσημείωτο τμήμα του εκλογικού σώματος που δηλώνει ανοικτό στο ενδεχόμενο να ψηφίσει τον Αντώνη Σαμαρά.

Και εφόσον η πιθανή αυτή δεξαμενή αποδειχθεί ότι βρίσκεται σε σημαντικό βαθμό μέσα στη σημερινή ή την παλαιότερη βάση της ΝΔ, τότε μια νέα πολιτική κίνηση του πρώην πρωθυπουργού θα μπορούσε να αλλάξει αισθητά τις ισορροπίες στον χώρο της Κεντροδεξιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ