Εμβολιασμός: Η προσφορά ενός Κεφαλονίτη ιατρού στην ανθρωπότητα

«Να θεωρώ τον διδάσκαλό μου της ιατρικής τέχνης ίσο με τους γονείς μου και κοινωνό του βίου μου κι όταν χρειάζεται χρήματα, να μοιράζομαι μαζί του τα δικά μου», αναφέρεται στον όρκο του Ιπποκράτη, τον οποίο και τήρησε πιστά και απαρέγκλιτα ο Ιάκωβος Πυλαρινός. Ο Κεφαλονίτης γιατρός έσωσε την ανθρωπότητα ως πρωτοπόρος του εμβολιασμού, κάτι που φέρνουμε στο μυαλό μας αυτές τις εβδομάδες λόγω του κορονοϊού και θεωρείται ο πρώτος ανοσολόγος.

Η πρώτη επιστημονική εφαρμογή του εμβολιασμού, που ονομάσθηκε «ευλογιασμός»

Στο Ληξούρι γεννήθηκε ο Ιάκωβος Πυλαρινός, ο οποίος προέβη στην πρώτη επιστημονική εφαρμογή του εμβολιασμού, που ονομάσθηκε «ευλογιασμός» (variolatio) και αποτέλεσε πρόδρομο μέθοδο του δαμαλισμού (vaccinatio), ως προληπτικής μεθόδου κατά των πολλών και συχνά σοβαρών ασθενειών της παιδικής ηλικίας. Γυρνάμε το χρόνο στο 1701 και μεταφερόμαστε στην Κωνσταντινούπολη, όπου εμφανίζεται η επιδημία της ευλογιάς, που είχε και σοβαρά επακόλουθα της εγκεφαλίτιδας. Περίπου το 20% των μολυσμένων παιδιών πέθαναν, ενώ όσα επιζούσαν παρέμεναν με χαρακτηριστικές ουλές στο πρόσωπο αλλά ακόμα και τύφλωση. Εξ ου και η λέξη «βλογιοκομμένος».

Η μελέτη του Πυλαρινού που αναδημοσιεύτηκε σε όλο τον κόσμο

Εκείνη την περίοδο επισκέφθηκε τον Ιάκωβο Πυλαρινό μητέρα τεσσάρων αγοριών, προκειμένου να του ζητήσει συμβουλές αλλά και να την βοηθήσει. Έτσι, ο απόφοιτος της νομικής και ιατρικής σχολής του φημισμένου Πανεπιστημίου της Πάδοβας ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με την ευλογιά, να παρακολουθεί τη διαδικασία, να καταγράφει την πορεία των παιδιών και εν κατακλείδι, να τα εμβολιάζει με το υγρό που λάμβανε από φλύκταινες νοσούντων. Την τακτική αυτή του εμβολιασμού άρχισε, ταυτόχρονα, να την εφαρμόζει στην Κωνσταντινούπολη και ο Χιώτης γιατρός, Εμμανουήλ Τιμόνης, σπουδαγμένος κι αυτός στην Πάδοβα.

Το έτος 1714 δημοσίευσε στο περιοδικό της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου τη μελέτη του αναφορικά με τον «ευλογιασμό» υπό τον τίτλο «Pylarinus, James. M. D. A new and safe method of procuring the small pox by transplantation, lately invented and drawn into use». Χαρακτηριστικό είναι ότι η μέθοδος του εμβολιασμού διαδίδεται και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, την Αμερική, όταν το 1721 είχε ξεσπάσει μια μεγάλη επιδημία ευλογιάς στη Βοστώνη και ο ιατρός, Zabdiel Boylston, αναδημοσιεύει τις μελέτες τους! Ως αποτέλεσμα είχε η θνησιμότητα από την ευλογιά να κατέλθει περίπου στο 1%.

Μνημείον Ιακώβου Πυλαρινού, ευγενούς Κεφαλλήνος, ιατροδιδασκάλου

Ο Ιάκωβος Πυλαρινός πέθανε στην Πάδοβα στις 17 Ιουνίου του 1718 και στον τάφο του χάραξαν με λατινική γραφή: «Μνημείον Ιακώβου Πυλαρινού, ευγενούς Κεφαλλήνος, ιατροδιδασκάλου, ανδρός περιωνύμου προς τους Δάκας (Ρουμάνους), Ρώσους, Θράκας, εν Ασία τε και Αιγύπτω, δια τε την τέχνην (την ιατρική), φρόνησιν, χρηστότητα και την εν τοις δημοσίοις οικονομίαν. ΑΠΟΒΙΩΣΑΝΤΟΣ ΕΝ ΕΤΕΙ ΣΩΤΗΡΙΩ ΑΨΙΗ ΕΤΩΝ Ξ»

Πηγή: kefaloniatimes.gr