Η χαμένη αθωότητα των διακοπών και οι δεύτερες σκέψεις

Θα έχουμε μια ακόμα χαμένη τουριστική περίοδο στην Κεφαλονιά και τα Ιόνια Νησιά; Ή μήπως το διαβατήριο εμβολιασμού, εν τέλει, σώσει την κατάσταση; Κατ’ αρχάς, οποιαδήποτε πρόβλεψη τη δεδομένη χρονική στιγμή χαρακτηρίζεται ως άκαιρη, δεδομένου ότι ουδείς γνωρίζει στην πραγματικότητα ποιες αποφάσεις θα ληφθούν. Το πρώτο δεδομένο είναι ότι πολλοί άνθρωποι στον κόσμο ονειρεύονται ανέμελες καλοκαιρινές διακοπές εντός του 2021… Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από πλευράς κυβερνήσεων…

Του Άγγελου Αρτελάρη,
Δημοσιογράφου

Διαβάζοντας προσεκτικά άρθρο το BBC για τις καλοκαιρινές διακοπές συναντήσαμε τον Andrew Williams, από το Ammanford της Ουαλίας, μια πόλη στην οποία κάποτε γινόταν εξόρυξη άνθρακα. Ο Andrew είχε προγραμματίσει το περασμένο καλοκαίρι να περάσει τις διακοπές του στην Κεφαλονιά, εν τούτοις, δεν έφθασε ποτέ στο νησί, δεδομένου ότι ακυρώθηκαν οι πτήσεις λόγω της πανδημίας. Θα έρθει, όμως, φέτος στην Κεφαλονιά;

Όπως ανέφερε, δεν θα το τολμήσει… Και ο λόγος είναι η ταλαιπωρία από τη μετακίνηση στο εξωτερικό. Στη Βρετανία ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε πιο αυστηρά μέτρα για αφίξεις στην Αγγλία από την επόμενη Δευτέρα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ποινή φυλάκισης ως και 10 χρόνια για όλους όσοι δεν τηρήσουν τους κανόνες. Οι αφίξεις από 33 χώρες της «κόκκινης λίστας» με τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα σε καθορισμένα ξενοδοχεία και για 10 ημέρες, με κόστος που θα φθάνει τις 1.750 £ ανά άτομο, ποσό το οποίο βεβαίως θα επωμίζονται οι ίδιοι…

Αν, δηλαδή, μια τετραμελής οικογένεια από το Λονδίνο αποφασίσει να κάνει διακοπές π.χ. στην Πορτογαλία ή στη Βραζιλία και νοσήσει, τότε κατά τη διάρκεια της επιστροφής στην ιδιαίτερη πατρίδα της θα κληθεί:

Να μείνει σε καραντίνα για 10 ημέρες…

Να πληρώσει περίπου 7.500 £, συν βέβαια αυτά που έχει δώσει ήδη για το ταξίδι… Κοινώς, θα τους …βγει ξινή η μετακίνηση εκτός Αγγλίας.

Οι Σκοτσέζοι, από την άλλη, προειδοποιούν τους κατοίκους ότι θα είναι «θανάσιμο» λάθος ένα ταξίδι στο εξωτερικό. «Δεν πρέπει να κάνουμε ξανά το ίδιο λάθος με αυτό του περασμένου καλοκαιριού», αναφέρεται καθημερινά. Το χρονικό περιθώριο, μάλιστα, προσδιορίζεται μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου… Μήπως όμως, αποτελεί μια έμμεση πρόταση για την ενδυνάμωση του εσωτερικού τουρισμού; Μήπως πολλές χώρες θα θέσουν αυστηρό πλαίσιο, επιδιώκοντας να κρατήσουν εντός χώρας τους κατοίκους;

Πηγή: kefaloniatimes.gr