Τα 2 άρθρα του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που διχάζουν & επηρεάζουν την Κεφαλονιά

130 ήταν τα άρθρα που συμπεριλήφθηκαν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χθες επί της αρχής και ήταν ευνόητο σε Κεφαλονιά και Ιθάκη να γίνει «φόκους», πρωτίστως στην κατάργηση της ΕΔΑΚΙ και του φορέα διαχείρισης του Αίνου.

Όπως γίνεται σαφές στα νομοσχέδια συμπεριλαμβάνονται άρθρα και για τις εξορύξεις όπως:

  • Στο άρθρο 44 αναφέρεται ότι επιτρέπονται ρητά οι εξορύξεις πετρελαίου και αερίου μέσα σε ζώνες διαχείρισης οικοτόπων και ειδών.

  • Στο άρθρο 110 αφαιρείται από την τοπική κοινωνία και τις δημοτικές αρχές το δικαίωμα γνώμης για βαριά επικίνδυνες και ρυπογόνες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων στις δημόσιες περιοχές ιδιοκτησίας τους.

Tα πρώτα σημάδια της οικονομικής ύφεσης

Κάνει αίσθηση, πάντως, ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε επί της αρχής εν μέσω πανδημίας, τη στιγμή την οποία η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Η καραντίνα λήγει την προσεχή εβδομάδα, εν τούτοις, την καλοκαιρινή αλλά και την φθινοπωρινή περίοδο θα διαφανούν τα πρώτα σημάδια της οικονομικής ύφεσης, ενώ οι δήμοι που τόσο συνεισφέραν όλο αυτό το χρονικό διάστημα στον συνεκτικό ιστό κάθε κοινωνίας αναζητούν οικονομικές «ανάσες».

Να υπενθυμίσουμε ότι 6 οικόπεδα συνολικής έκτασης περίπου 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο έχουν παραχωρηθεί σε πετρελαϊκές εταιρείες, με στόχο να γίνουν εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Ενδεικτικά αναφέρονται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, οι Στροφάδες Νήσοι, το Στενό Κεφαλονιάς – Ιθάκης κ.α.

Στο συμβούλιο της Περιφέρειας είχαν συζητηθεί οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τα νησιά μας από τις εξορύξεις υδρογοναθράκων

Το περιφερειακό συμβούλιο για τις εξορυξεις

Στις 23 Νοεμβρίου είχε συνεδριάσει το Περιφερειακό συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με ένα από τα θέματα να είναι οι εξορύξεις υδρογονανθράκων. Είχε συζητηθεί τότε οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τα νησιά μας, το φυσικό περιβάλλον αλλά και για το τουριστικό μας προϊόν τυχόν πραγματοποίηση των εξορύξεων, με την Ρόδη Κράτσα ότι «ο ορυκτός πλούτος είναι ένας δημόσιος πλούτος, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί για το καλό του ελληνικού λαού και του τοπικού πληθυσμού. Προκειμένου να λάβουμε μια υπεύθυνη απόφαση πρέπει να έχουμε μια συνολική εικόνα εξ ου και καλέσαμε ειδικούς από το ΥΠΕΝ να μας ενημερώσουν».

Πηγή: kefaloniatimes.gr