Νέο χρονοδιάγραμμα έως και 12 μηνών προβλέπεται για την καταγραφή, την απόδοση και την προκήρυξη των θέσεων στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η ρύθμιση δίνει περισσότερο χρόνο στους αρμόδιους φορείς για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες, ενώ καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν οι κενές θέσεις μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών.
Η νέα διάταξη περιλαμβάνεται σε τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το νέο πλαίσιο στεγαστικής και κρατικής αρωγής μετά από φυσικές καταστροφές.
Η αλλαγή αφορά το άρθρο 187 του ν. 5297/2026 και ουσιαστικά επεκτείνει τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να ολοκληρώσουν την καταγραφή και την τελική διάθεση των θέσεων.
Από τους 4 στους 7 μήνες για την καταγραφή
Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές αφορά το πρώτο στάδιο.
Η αρχική προθεσμία των τεσσάρων μηνών για τη διαγράμμιση και την καταγραφή των θέσεων από τα αναγνωρισμένα πρωτοβάθμια σωματεία πωλητών αυξάνεται στους επτά μήνες.
Από τον όγδοο μήνα θα αρχίσει η ανάρτηση των σχετικών καταστάσεων, ενώ παράλληλα θα ανοίξει η διαδικασία για την υποβολή και εξέταση ενστάσεων.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο ώστε να αποτυπωθεί η πραγματική εικόνα των διαθέσιμων θέσεων σε κάθε λαϊκή αγορά.
Τι πρέπει να έχει γίνει μέχρι τον 11ο μήνα
Το επόμενο κρίσιμο χρονικό ορόσημο είναι ο ενδέκατος μήνας.
Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η επικύρωση των οριστικών καταστάσεων και η απόδοση των θέσεων.
Στη συνέχεια, οι Περιφέρειες, καθώς και οι αρμόδιοι Φορείς Λειτουργίας Λαϊκών Αγορών στην Αττική και τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να προχωρήσουν στην ανάρτηση και προκήρυξη όλων των θέσεων που εξακολουθούν να παραμένουν κενές.
50% στους παραγωγούς – 50% στους επαγγελματίες
Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τρόπος με τον οποίο προβλέπεται να κατανεμηθούν οι κενές θέσεις.
Η κατανομή θα γίνεται ισόποσα ανάμεσα στις δύο βασικές κατηγορίες πωλητών:
- 50% των θέσεων στους παραγωγούς πωλητές
- 50% των θέσεων στους επαγγελματίες πωλητές
Έτσι καθορίζεται συγκεκριμένη αναλογία για τις θέσεις που θα προκηρύσσονται μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας καταγραφής.
Τι πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στους 12 μήνες
Με τη συμπλήρωση του δωδεκαμήνου οι αρμόδιες Περιφέρειες και οι Φορείς Λειτουργίας σε Αττική και Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί οι οριστικοί πίνακες αποτελεσμάτων και να έχει πραγματοποιηθεί η τελική απόδοση των θέσεων.
Η ρύθμιση, επομένως, δεν προβλέπει απλώς μία γενική παράταση, αλλά δημιουργεί συγκεκριμένα ενδιάμεσα χρονικά ορόσημα για κάθε στάδιο.
Τι γίνεται εάν περάσει το 12μηνο
Η τροπολογία προβλέπει και τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο νέο χρονικό περιθώριο.
Εφόσον παρέλθουν οι 12 μήνες χωρίς να έχουν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες, η σχετική αρμοδιότητα περνά στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Πρόκειται ουσιαστικά για δικλίδα ώστε η διαδικασία να μην παραμένει επ’ αόριστον σε εκκρεμότητα.
Δεν θα επαναληφθούν διαδικασίες που έχουν ήδη γίνει
Ξεχωριστή πρόβλεψη υπάρχει για τις λαϊκές αγορές στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει μέρος της διαδικασίας.
Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν θα απαιτείται να ξεκινήσουν όλα από την αρχή.
Οι Περιφέρειες και οι αρμόδιοι Φορείς Λειτουργίας θα μπορούν να διατηρήσουν τα στάδια που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και να προχωρήσουν μόνο στις ενέργειες που εκκρεμούν.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι εκκρεμότητες θα πρέπει να κλείσουν εντός της νέας προθεσμίας των 12 μηνών.
Η νέα ρύθμιση τίθεται σε ισχύ από τις 29 Αυγούστου 2026, ημερομηνία από την οποία αρχίζει να μετρά το νέο χρονοδιάγραμμα.



